O objavi nekih ajeta sure En-Nur (V dio)

BAHRAIN-RELIGION-ISLAM-RAMADAN“O vjernici, neka od vas u tri slučaja zatraže dopuštenje da vam uđu oni koji su u posjedu vašem i oni koji još nisu spolno zreli: prije jutarnje molitve i kada u podne odložite odjeću svoju i poslije obavljanja noćne molitve. To su tri doba kada niste obučeni, a u drugo doba nije ni vama ni njima grijeh, ta, vi jedni drugima morate ulaziti. Tako vam Allah objašnjava propise. A Allah sve zna i mudar je.” (En-Nur, 58)

Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhu, rekao je: “Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom je prilikom poslao dječaka po imenu Medledž ibn Amr Omeru ibn Hattabu, radijallahu anhu, u podne da ga pozove, pa on uđe i vidje Omera u stanju u kome Omer nije volio da bude viđen. Omer, radijallahu anhu, nakon toga reče Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Allahov Poslaniče, volio bih kad bi nam Allah objavio ajet u kome bi nam odredio kad treba tražiti dozvolu, a kad ne.’ Tada Uzvišeni objavi ovaj ajet.”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 291.)

Mukatil kaže: “Povod objave ovog ajeta jeste Esma bint Mersed, koja je imala odraslog slugu, koji jednom prilikom uđe u kuću u vrijeme kada se to njoj ne svidje. Ona ode kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i reče mu: ‘Naše nam sluge ulaze u kuće onda kada se to nama ne sviđa.’ Tada Uzvišeni objavi ovaj ajet.”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 291. Sujuti u tefsiru “Ed-Durrul-mensur”, 5/55, pripisuje ga Ibn Ebu Hatimu.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: