O objavi nekih ajeta sure El-Ahzab (IX dio)

785687656575675“Allah i meleki njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljojte ga i vi i šaljite mu pozdrav.” (El-Ahzab, 56)

Od Kaba ibn Adžrea prenosi se da je rekao: “Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rečeno je: ‘Znamo kako da te pozdravljamo, ali ne znamo kako da te blagosiljamo?’ Uzvišeni Allah je povodom toga objavio: ‘Allah i meleki njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav.'”

(Bilježi ga Ahmed, 1/242.)

Od Asmeija se prenosi da je rekao: “Čuo sam Mehdija (abbasijski halifa) kako na minberu u Basri kaže: ‘Allah vam je naredio nešto počinjući prvo od Sebe i meleka govoreći: ‘Allah i meleki Njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav’, čime je dao prednost Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, u odnosu na druge poslanike i odabrao baš vas između ostalih stvorenja. Zato na Allahovu blagodat uzvratite zahvalom.'”

Učenjak Ebu Osman rekao je: “Čuo sam imama Sehla ibn Muhammeda ibn Sulejmana da je rekao: ‘Ova čast kojom je Uzvišeni Allah počastio našeg Vjerovjesnika bolja je i potpunija od časti koju je ukazao Ademu, alejhi selam, naređujući melekima da mu učine sedždu, jer nije dozvoljeno da Allah, dželle ša’nuhu, bude zajedno s melekima u počasti ukazanoj Ademu, alejhi selam, dok je, s druge strane, Uzvišeni Allah zajedno s melekima učestvovao u počasti koju je dao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Zato je čast koju je Uzvišeni i sam učinio potpunija od počasti koja se tiče isključivo meleka, bez mogućnosti da Uzvišeni sudjeluje u njoj zajedno s melekima.’ Ovo što je rekao Sehl slično je onome što je rekao Mehdi, a moguće je i da je to čuo od njega i onda ga još više pojasnio, uspoređujući blagosiljanje s počašću koju je Uzvišeni ukazao Ademu, alejhi selam. Na kraju je to pojašnjenje bilo jasnije i još ljepše kazano.'”

(Bilježi ga Ibn Kesir, 3/557-567.)

Od Ebu Hurejre prenosi se daje Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko mene blagoslovi jednom, Allah će njega blagosloviti deset puta.”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježi ga Muslim, 306.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: