O objavi nekih ajeta sure Ez-Zumer (IV dio)

43633534“Oni ne veličaju Allaha onako kako Ga treba veličati…” (Ez-Zumer, 67)

Od Abdullaha se prenosi da je neki sljedbenik Knjige došao Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: “Ebu Kasime, je li ti poznato da Allah drži stvorenja na jednom prstu, Zemlju na jednom, drveće na jednom i tlo na jednom?” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to se toliko nasmijao da su mu se ukazali kutnjaci. Tada je Uzvišeni objavio: “Oni ne veličaju Allaha onako kako Ga treba veličati… “

(Niz prenosilaca koji navodi autor ovog djela ne seže do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Međutim, Buhari bilježi verziju čiji niz prenosilaca seže do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Bilježe ga još Ahmed, 1/378, i Ibn Džerir, 23/18.)

To znači da je Allah u stanju obuhvatiti Zemlju i sve što je na njoj kao što neko od nas nosi nešto na prstu. Upotrijebljen je slikovit način kojim međusobno razgovaramo da bismo nešto razumjeli. Uzvišeni o Sebi kaže: “… a čitava će Zemlja na Sudnjem danu u vlasti Njegovoj biti, a nebesa će u moći Njegovoj smotana ostati…” (Ez-Zumer, 67), to jest smotat će ih Svojom moći.

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: