Korištenje vremena provedenog u autu pri hifzanju Kur’ana

1312312312Mnogo braće koji su zauzeti poslovima govore kako nemaju vremena naučiti Kur’an, iako to jako žele. Pošto sam uvidio da se to zaista dešava sa njima, kao i da mnogo vremena provode u kolima, poželio sam da im skrenem pažnju na ovu metodu:

1) Kopiraj stranicu mushafa koji želiš naučiti.

2) Okači je u kolima ispred sebe, tako da ti ne smeta dok voziš.

3) Kada ujutru sjedneš u auto, pročitaj prvi ajet i ponavljaj ga dok se motor ne zagrije.

4) Kad kreneš uz Allahovu pomoć ponavljaj to što si naučio bez gledanja u papir.

5) Kada staneš na semaforu, pročitaj sljedeći ajet. Kada kreneš, uči ga bez gledanja itd.

Primjedbe:

a) Vodi računa o papiru sa kojeg učiš. Ne dozvoli da se pocijepa. Možeš ga plastificirati, i nakon učenja ga staviti u posebnu fasciklu, jer će ti možda opet trebati.

b) Nemoj previše gledati u papir tokom vožnje da ne bi upao u nezgodu. Gledaj samo dok stojiš i čekaš.

Jedan od braće je uradio zanimljivu stvar. Uzeo je aparat za plastificiranje kartica. Zatim je odabrao mushaf džepnog formata i razdvojio sve listove. Svaki list je obložio plastikom i tako je dobio kartice koje sadrže po dvije stranice Kur’ana. Plastične su i otporne na prljavštinu i vodu.

Ove kartice je stavio u podesnu kutiju sličnu kutijama za kasete. Slog ovakvih kartica se može držati u džepu i iskoristiti u autu tako što će se staviti ispred očiju i pogledivati s vremena na vrijeme. Umjesto ovoga može poslužiti džepni mushaf ili mushaf podijeljen na džuzeve.

Ova metoda je uspješna i kod učenja i obnavljanja metnova (metnovi su pravila određene nauke sažeta u stihovima, ili rjeđe u prozi) iz drugih nauka, pod uslovom da se više vremena posveti obnavljanju i utvrđivanju, zato što to ne zahtijeva gledanje u tekst.

Na ovaj način su neki šejhovi učili. Međutim, umjesto auta su vozili bicikl ili jahali životinju. To sam čuo od našeg šejha Abdulfettaha Mersafija, Allah mu se smilovao, koji je naučio tekst “Tajjibe” iz deset kiraeta na leđima jahalice.

Ovu metodu sam probao tako što sam naučio “Elfiju” Enesa ibn Malika vozeći bicikl između drveća Sjeverne Kotline. Uvjerio sam se da je to veoma korisna metoda.

Svakako, i slušanje kasetofona u autu ima veoma važnu ulogu. To ne odvlači pogled. Jezik ponavlja za učačem. Ova metoda je naročito uspješna kod djece koja usmeno uče.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: