Hifz Kur’ana kod zanatlija

5e64564564645Ovu metodu sam naveo radi velikog dijela braće koji se bave raznim zanatima, a žele naučiti Kur’an. Ukazat ću samo na neke zanate, jer nisam u situaciji da šire to razmatram. Na primjer, spomenut ću metodu hifza kod tkalaca.

Možda će se čitalac iznenaditi ovim zanatom. Ja sam mu dao prednost zato što je profesor koji me je preslušao deset kiraeta, Abdulgaffar Ed-Derubi, Allah ga sačuvao, zahvaljujući ovoj metodi naučio Kur’an od početka pa do sure Furkan. To mu je pošlo za rukom za četiri mjeseca, dok je radio kao tkalac. Ova metoda je veoma interesantna, a sastoji se iz sljedećih tačaka:

1) Čovjek sjedne iza razboja (ili druge mašine za tkanje), zatim izabere mjesto gdje će mu počivati pogled.

2) Na tom mjestu će zakucati dva eksera na koje će smjestiti mushaf iz kojeg će učiti.

3) Počet će sa čitanjem prvog ajeta. Zatim će ga uz rad obnavljati. Budući da tkanje ne zahtijeva puno razmišljanja niti koncentracije, um će biti potpuno spreman za učenje.
Štaviše, izgovaranje Kur’ana napamet podstiče na rad. Um je zauzet razmišljanjem, a ruka i noga mehanički obavijaju posao.

Ovaj zanat je jako pogodan za obnavljanje. Jer, obnavljanje otklanja dosadu i poboljšava pokretljivost radnika. Pomoću ove metode, naučio je i usavršio Kur’an i prvi učač u
Damasku – istaknuti učenjak, učitelj čitanja, šejh Husejn Hattab, Allah mu se smilovao. On se u početku bavio kazandžijskim zanatom u Kazandžiluku u Damasku, da bi kasnije postao alim u koga se prstom upire.

Od onih koji su postali hafizi služeći se ovom metodom je naš profesor, istaknuti učenjak, učitelj Kur’ana, šejh Ebul-Hasen El-Kurdi Allah ga sačuvao. On je počeo kao mesar, a zatim je glavni učač u džamiji “Zejd ibn Sabit” u Damasku.

Jedan od šejhova – učača u Damasku, šejh ‘lzzi, svoje vrijeme je posvetio preslušavanju grupe zanatlija. Tako je izveo jednu grupu jakih hafiza, među kojima je i “Pekar”, koji je u cjelosti naučio Kur’an radeći u pekari uz furunu. Hvala Allahu na blagodati.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: