Hifzanje Kur’ana uz pomoć kompjutera

Pakistani Muslim students attend a religious madrassa, or schoolOva metoda je slična prethodnoj sa nekih aspekata. Ona ima više oblika i načina:

Učenje na kompjuteru pomoću pisanja

1) Kupi računar, vodeći računa da bude napredan, i nabavi program Kur’ani Kerima.

2) Otvori stranicu koju želiš da naučiš. Počni je učiti sa ekrana, ili, ako ti je lakše, iz mushafa.

3) Zatim otvori program za pisanje.

4) Otkucaj ono što si naučio, a zatim uporedi to sa mushafom. Možeš upotrijebiti program koji pravi poređenje, ili koji ti u toku pisanja ukazuje na greške.

Učenje pomoću zvuka

Postoje programi Kur’ani Kerima sa glasovima svih poznatih učača. Jednim pritiskom na dugme odaberi učača kojeg želiš slušati. Ponavljaj za učačem, ako želiš. Možeš snimiti svoj glas zajedno sa učačima.

Učenje pomoću glasa i slike (multimedije)

Ova metoda je slična video metodi, s time što ovdje ima veći izbor. U računaru se nalazi program za snimanje glasa koji je povezan sa videom. Možeš snimiti svaki ajet ili suru svojim ili tuđim glasom i pokrenuti ga kada god hoćeš, uz sliku i datum.

Nedavno sam čuo da jedna organizacija planira snimiti mushaf laserskim zracima. To će sigurno otvoriti nove i moderne metode učenja Kur’ana (hifza).

Čuo sam i to da je jedna organizacija u Njemačkoj odštampala mushaf specijalnim zracima. Taj mushaf se može čitati u mraku, tako da čovjek može na svome ležaju čitati Kur’an a da ne pali svjetlo.

Vjerujem da će neki mozak izumjeti metodu koja će omogućiti da se uveličani redovi mushafa prikazuju na plafonu ili zidu uz pomoć skrivene svjetlosti. Čovjek bi tada mogao čitati mushaf bez ikakvog napora. Vidio sam sat koji radi po ovom principu, a od svakog znalca On više zna.

Moram spomenuti i to da neki programi Kur’ana sadrže kvizove u hifzu, i to na dva nivoa. U prvom nivou, računar ti prikaže ajet i traži od tebe da napišeš ime sure. Ako pravilno odgovoriš, kaže ti “tačno”. A u drugom nivou ti izostavi neke riječi iz ajeta i traži od tebe da popuniš praznine iz svoje memorije. Ako napišeš ispravno, pojavi ti se poruka sa natpisom “tačno”, a ako pogriješiš, upozori te na to itd.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: