Dovođenje ajeta u vezu sa istinitim pričama i stvarnim prizorima pri hifzu Kur’ana

889987789Ova metoda je naročito djelotvorna kod djece. U njoj glavnu riječ ima učitelj – odgajatelj ili učiteljica. Djetetu se prouči sura, zatim mu se ispriča događaj vezan za ovu suru, ili povod objave, ako je podoban njegovom uzrastu.

Priča mu se pojednostavi što je moguće više. Dijete će naučiti priču bez ikakvog napora. Kada mu se uz suru ispriča pripovjetka, poželjet će da svakog dana uči nešto novo, da bi svakog dana čuo novu priču od učitelja.

Na primjer:

a) Sura Leheb. Uz nju se ispriča priča o Ebu Lehebu, amidži Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i o njegovj ženi što drvlje nosi. Djetetu se prikazuje kako ona nosi drvlje i trnje kako bi ga bacila na put Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Primijetit ćeš da dijete uči ovu suru brže od drugih, uz koje mu nije ispričana sura.

b) Sura lhlas. Djetetu se opiše kako su idolopoklonici obožavali kipove. Kako su ih sami izrađivali, a zatim ih obožavali.

c) Sura Kevser. Djetetu se pripovijeda o lijepoj rijeci Kevser. Onaj ko pije iz nje neće biti žedan na Sudnjem danu. Ona je poklon od Allaha Njegovom miljeniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem.

d) Sura Alek. Pripovijeda im se kako je stigla prva objava i kako je Džibril razgovarao sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem. Isto se može učiniti i kod sure Muddesir i Muzzemil.

e) Sura Nuh, Hud, Jusuf, Junus, Ibrahim… Djeci se može na zanimljiv način ispričaju događaji iz života ovih Allahovih poslanika. Ukoliko je sura dugačka, može se podijeliti na komade, i uz svaki komad se ispriča odgovarajuća scena.

f) Rijetko koja sura iz Kur’ana ne sadrži neku priču ili prizor koje bi vješti učitelj mogao izložiti učenicima na zanimljiv način. Ako sura ne sadrži jasnu priču, tada povod objave može biti sam po sebi privlačna i zanimljiva priča za dijete.

Ova metoda na neki način pogoduje i odraslima. Prije nego što počnu učiti određene ajete, pogledat će u knjigama tefsira kakvo je objašnjenje tih priča. Uzmimo kao primjer priču o stanovnicima pećine, događaj u vezi Musa, alejhi selam, i Hidra, ili kazivanja o vjerovjesnicima uopće, poput Jusufa, alejhi selam, Ibrahima, alejhi selam, i drugih.

Ako govorimo o ilustrovanim prizorima, naći ćemo mnogo ajeta koje možemo vrlo lahko naučiti nakon što smo upoznali prizore iz tih ajeta, objašnjene u knjigama tefsira. Neke od knjiga koje se bave ovom problematikom je knjiga “U okrilju Kur’ana” od autora Sejjida Qutba, koja obiluje ovakvim primjerima.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: