Uloga Zemzem vode u procesu hifza Kur’ana

788989Popiti vodu Zemzem sa nijjetom da se poboljša pamćenje. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

“Voda Zemzem pomaže u onome za što se pije.”

(Hadis se prenosi iz više puteva. Prema tome, stepen ovog hadisa kod učenjaka je dovoljan da bi se koristio kao argument.)

A mnogi iz prvih generacija (selef) su pili vodu Zemzem sa raznim nijjetima, i to im je Allah, subhanehu ve te’ala, ispunio:

Prenosi se da je hafiz Ibn Hadžer El-Askalani pio Zemzem sa nijjetom da ga Allah u hadisu učini poput imama Zehebija. Nakon njega je imam Sujuti pio s nijjetom da bude poput Siradžuddina EI-Bulkinija, a u hadisu da bude na stepenu Ibn Hadžer EI-Askalanija.

Hafiz Es-Sahavi u biografiji Ibn EI-Dževzija piše: “Otac mu je bio trgovac i četrdeset godina nije imao djece. Tada je otišao na hadž i pio sa vrela Zemzem s nijjetom da ga Allah opskrbi učenim djetetom. Tako mu se rodio Muhammed El-Dževzi nakon teravih namaza.”

(To znači da se Ibn EI-Dževzi rodio devet mjeseci nakon što je njegov otac pio Zemzem. Jer, pijenje je bilo u toku hadža, a rođenje sina u Ramazanu. A poznato je ko je Ibn EI-Dževzi po pitanju hifza, znanosti, a posebno znanosti o kiraetima.)

Zato, brate i sestro, ako imaš problema sa učenjem, oprobaj ovaj Poslanikov lijek uz iskren nijjet. Mnogi su ga probali i Allah im je ispunio želju.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: