Periodične provjere hifza Kur’ana

6456454334534Praksa je pokazala da za kvalitetno očuvanje hifza moraju postojati određene provjere stanja hifza. U tom pogledu najbolje bi bilo kada bi svaki hafiz, s vremena na vrijeme, pred drugim hafizom ili osobom koja zna dobro učiti Kur’an proučio cijeli Kur’an napamet.

Oni hafizi koji su imami ili tu funkciju obavljaju tokom mjeseca Ramazana, imaju jedinstvenu priliku da to učine za vrijeme teravih namaza ili na nekom drugom namazu koji se može obavljati tokom mjeseca Ramazana, poput noćnog namaza (salatu-t-tehedždžud) koji se klanja u posljednjoj trećini tog odabranog mjeseca. To je izvanredna prilika da se Kur’an temeljito obnovi u blagoslovljenom mjesecu u kojem je, inače, i objavljen.

Diljem islamskog svijeta uobičajeno je da se u većim džamijama teravih-namaz klanja sa hatmom, tj. svake večeri prouči se po jedan džuz Kur’ana. Za trideset noći prouči se cijeli Kur’an napamet. U zadnjoj desetini Ramazana može se proučiti još jedna hatma.

Onaj hafiz koji uspije proučiti Kur’an napamet na namazu sigurno pripada kategoriji “kavi” (jakih) hafiza. Zbog toga, tradiciju klanjanja teravih-namaza s hatmom treba razvijati i na našim prostorima.

Izvor: “Hifz – Učenje Kur’ana napamet”

Autor: Hfz. Dr. Safvet Halilović

Share This: