Iskoristiti zlatne godine za učenje hifza

56757567567567567567Doista je Allahova milost ukazana onome ko iskoristi zlatne godine za učenje hifza, to jeste približno određeno od pete do dvadeset treće godine. Ljudska memorija je u ovom periodu izuzetno jaka, pa su to zlatne godine za učenje napamet.

Prije pete godina čovjek slabije pamti, a poslije dvadeset treće snaga pamćenja slabi, što se nadomješta boljim razumijevanjem i dubljim shvatanjem. Zbog toga zlatne godine života za učenje napamet treba što je moguće više iskoristiti za učenje hifza.

U ovom periodu ljudskog života izuzetno brzo se pamti a sporo zaboravlja, za razliku od zrelih godina života, kada se sporije i teže pamti, a vrlo brzo zaboravlja. Kako to divno kaže poslovica: “Pamćenje u mladosti je kao klesanje u kamenu, a pamćenje u starosti kao pisanje po vodi.”

Ovo pravilo je od posebnog značaja, i zato ga treba svako od nas primijeniti na sebi i iskoristiti zlatne godine za učenje Kur’ana napamet, a ako je već kasno da se primijeni na sebi, treba ga primijeniti na sinovima i kćerima.

Izvor: “Adabi učenja Kur’ana”

Autor: Imam Nevevi

Share This: