Pohvalno je ponavljati jedan ajet zbog razmišljanja o njemu

435345435345435435Nesa’i i Ibn Madždže prenose od Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je rekao: “Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, jedne je noći sve do zore ponavljao samo jedan ajet. Taj ajet je: ‘Ako ih kazniš – pa oni su robovi Tvoji!'” (El-Ma’ide, 118)

Temim Ed-Dari, radijallahu anhu, je sve do zore ponavljao ajet: “Zar misle oni koji grijehe čine da ćemo s njima postupati jednako kao sa onima koji vjeruju i dobra djela rade?” (El-Džasije, 21)

Abbad ibn Hamza pripovijeda: “Jednom prilikom zatekao sam Esmu kada je učila ajet: ‘Allah nam je milost darovao i od patnje u vatri nas sačuvao.’ (Et-Tur, 27) Ponavljala je ajet. Meni se to isuviše oteglo, pa sam izašao u čaršiju da nešto kupim. Kad sam se vratio, zatekao sam je kako i dalje uči isti ajet!

Abdullah ibn Mes’ud, radijallahu anhu, je ponavljao ajet: “Gospodaru, znanje mi povećaj!” (Taha, 115)

Se’id ibn Džubejr je ponavljao: “Bojte se dana u kojem ćete se Allahu vratiti!” (El-Bekare, 281) i ajet: “A znaće oni kada im na vratovima budu okovi.” (El-Mu’min, 70-71 ) i ajet: “Zašto da te obmanjuje to što je Gospodar tvoj plemenit?” (El-Infitar, 6)

Dahhak je znao sve do sabaha ponavaljati ajet: “Nad njima će biti naslage vatre i ispod njih naslage.”        (Ez-Zumer, 16)

Izvor: “Adabi učenja Kur’ana”

Autor: Imam Nevevi

Share This: