O objavi sure El-Fatiha

67768754Učenjaci se razilaze u mišljenjima o objavljivanju sure El-Fatiha. Većina smatra da je objavljena u Meki i da spada među prve sure objavljene Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Mejsera prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi izašao iz kuće, čuo glas kako ga doziva s neba pa bi zbog straha bježao.

Vereka ibn Nevfel rekao mu je: “Muhammede, kada čuješ glas da te doziva, nemoj bježati, kako bi mogao čuti šta ti želi kazati.” Kada je sljedeći put Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuo glas da ga doziva s neba, odgovorio je: “Odazivam ti se.” Glas mu je rekao: “Reci: ‘Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed Allahov poslanik.’ Nakon toga reci: ‘Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog, Vladara Dana sudnjeg’, i sve do kraja ove sure.”

(Sujuti veli: “Većina učenjaka smatra daje El-Fatiha mekanska sura, čak se prenosi da neki smatraju daje to prva objavljena sura.” Pogledaj djelo “El-Itkan”, 1/12.)

Alija ibn Ebi Talib, radijallahu anhu, rekao je: “Sura El-Fatiha objavljena je iz riznice koja se nalazi ispod Arša.”

(Niz je prenosilaca ovog hadisa prekinut. Fudajl ibn Amr El-Fekimi nikada nije susreo Aliju ibn Ebi Taliba, radijallahu anhu. Sujuti tvrdi da ovaj hadis bilježi i Es-Salebi. Pogledaj djelo “El-Itkan”, 1/12.)

Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednog dana u Meki proučio ajete: “U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo.” Kada su to čule Kurejšije, povikali su: “Allah ti usta razvratio.”

(U nizu prenosilaca ovog hadisa nalazi se Kelbi. Pogledaj djelo “El-Itkan”, 1/12.)

Mudžahid smatra da je sura El-Fatiha objavljena u Medini. Husejn ibn Fadl rekao je: “Svaki učenjak napravi neku grešku, a ovo Mudžahidovo mišljenje očita je greška, jer jedino on tvrdi da je El-Fatiha objavljena u Medini. Ono što kategorično ukazuje na to daje ovo mekanska sura jeste ajet iz sure El-Hidžr: ‘Mi smo ti objavili sedam ajeta koji se ponavljaju, i Kur’an veličanstveni ti objavljujemo.’ Znači, objavili smo ti El-Fatihu.”

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nakon što je Ubejj ibn Ka’b, radijallahu anhu, pred njim prou čio suru El-Fatiha, rekao: “Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moj život, ni u Tevratu, ni u Indžilu, ni u Zeburu ni u Kur’anu nije objavljena slična sura. Ona je sedam ajeta koji se ponavljaju i veličanstveni Kur’an koji mi je objavljen!”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježe ga Hakim 2/258 i Tirmizi 3125 od Abdul-Hamida ibn Džafera, od Alaa i Ukbe preko Abdul-Aziza Muhammeda od Alaa. Tirmizi veli: “Ovaj niz prenosilaca vjerodostojniji je od onog u kojem se nalazi Abdul-Hamid.”)

Bez ikakve dvojbe, sura El-Hidžr objavljena je u Meki. Nije moguće da Allah, dželle ša’nuhu, nije objavio ovu suru Svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok je živio u Meki i da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, duže od deset godina obavljao namaz bez El-Fatihe. To razum nikako ne može prihvatiti.

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: