O objavi nekih ajeta sure Abese

4644546“On se namrštio i okrenuo zato što je slijepac njemu prišao.” (Abese, 1-2)

Radi se o slijepcu Ibn Umm Mektumu, koji je došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok je on razgovarao s Utbom ibn Rebiom, Ebu Džehlom ibn Hišamom, Abbasom ibn Mutallibom, Ubejjom i Umejjom ibn Halefom, pozivajući ih u vjeru Allahovu, nadajući se da će oni prigrliti islam. U tom trenutku prišao mu je Ibn Umm Mektum i zatražio: “Allahov Poslaniče, nauči me onome što te je naučio Uzvišeni Allah.” Dozivao ga je i svoj zahtjev više puta ponovio, ne znajući da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zauzet i okrenut prema drugima. Na licu Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pojavili su se znaci negodovanja zbog Ibn Umm Mektumova postupka. U sebi je pomislio: “Ovi će uglednici reći: ‘Njega slijede samo slijepi, siromašni i robovi'”, pa se namrštio i okrenuo od Ibn Mektuma prema ljudima s kojima je razgovarao. To je bio povod da Uzvišeni Allah objavi ovaj ajet. Poslije ovog slučaja Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio je iznimno plemenit prema njemu, a kad bi ga sreo, govorio bi: “Dobro došao onaj zbog koga me je Gospodar ukorio.”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, 404.)

Od Aiše, radijallahu anha, prenosi se da je rekla: “Povod objave sure Abese jeste slučaj Ibn Umm Mektuma, koji je došao Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obratio mu se riječima: ‘Allahov Poslaniče, uputi me!’ Kod Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u tom su trenutku bile starješine mnogobožaca pa se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, okrenuo prema tim starješinama, ignorirajući Ibn Umm Mektuma. Tim je povodom Allah, dželle ša’nuhu, objavio ove ajete.”

(Bilježi ga Tirmizi, 3331.)

“Toga će Dana svaki čovjek samo o sebi brinuti!” (Abese, 37)

Od Enesa ibn Malika prenosi se da je rekao: “Čuo sam Aišu, radijallahu anha, da je upitala: ‘Zar ćemo biti proživljeni nagi?!’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovorio je da hoćemo. Ona je ostala začuđena, pa je Uzvišeni objavio: ‘Toga će Dana svaki čovjek samo o sebi brinuti!'”

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: