O objavi nekih ajeta sure El-Enfal (III dio)

546345435“Onoj ko im tada leđa okrene, osim onog ko se povuče s namjerom da se ponovo bori ili drugoj četi pristupi…” (El-Enfal, 16)

Ebu Seid, radijallahu anhu, rekao je: “Ovaj je ajet objavljen o Bici na Bedru.”

(Bilježe ga Ebu Davud, 2/349, Ibn Džerir, 9/201, i Hakim, 2/327, koji kaže: “Ovaj je hadis vjerodostojan po uvjetima koje postavlja Muslim.”)

“I nisi ti bacio, kad si bacio, nego je Allah bacio…” (El-Enfal, 17)

Seid ibn Musejjib prenosi od svoga oca da je rekao: “Na dan Bitke na Uhudu Ubejj ibn Halef htio je doći do Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, ali su ga vjernici spriječili u tome. Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio im je da ga puste. Kada mu se približio, Allahov je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, primijetio da njegov oklop kod vrata ima šupljinu pa ga je kopljem udario u to mjesto. Ubejj je pao sa svoga konja, ali iz njegove rane nije tekla krv. Pri padu je slomio jedno rebro. Njegovi su mu prijatelji pritrčali, a on je rikao poput vola. Upitaše: ‘Zbog čega ga nisi uspio ubiti? Bio je sam!’ Ubejj reče: ‘Tako mi Allaha, da je ovim udarcem udario posjetioce pijace Zul-Medžaz, svi bi odjednom pomrli.’ Ubejj je nakon toga umro ne vrativši se više u Meku i zasluživši vječni boravak u vatri. Allah, dželle ša’nuhu, povodom toga objavio je ajet: ‘I nisi ti bacio, kad si bacio, nego je Allah bacio…'”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježi ga Hakim, 2/327, i ocjenjuje ga vjerodostojnim, a u tome ga podržava Zehebi.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: