O objavi nekih ajeta sure El-Enfal (IV dio)

55757“Ako ste molili da pobijedite, pa došla vam je, eto, ‘pobjeda’!” (El-Enfal, 19)

Abdullah ibn Saleba ibn Sugajr kaže: “Ebu Džehl je taj koji je molio za pobjedu. Kada se susreo s muslimanskom vojskom, rekao je: ‘Allahu, učini da bitku izgubi onaj ko više prekida rodbinske veze i koji dolazi s nečim što je nepoznato.’ Ovo je bila njegova molba za pobjedu. Povodom toga Allah, dželle ša’nuhu, objavio je ajet: ‘Ako ste molili da pobijedite, pa došla vam je, eto, ‘pobjeda’! ‘ sve do riječi: ‘…jer je Allah na strani vjernika.'”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježi ga Hakim u “Mustedreku”, 2/328, i ocjenjuje ga vjerodostojnim, a u tome ga podržava Zehebi. Bilježe ga i Ibn Džerir, 9/138, i Ahmed u “Musnedu”, 5/431, u skraćenoj verziji.)

Suddi i Kelbi kažu: “Prije nego što su mnogobošci izašli iz Meke kako bi se sukobili s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, na Bedru, prihvatili su se rukama za ogrtač Kabe moleći: ‘Allahu, pomozi one koji su uzvišeniji, koji su na pravom putu, one koje više poštuješ i one koji ispovijedaju bolju vjeru.’ Povodom toga Allah, dželle ša’nuhu, objavio je ovaj ajet.'”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 215.)

Ikrima prenosi da su mnogobošci rekli: ”Allahu, mi ne poznajemo ono s čime je došao Muhammed, zato danas presudi medu nama.” Povodom toga Allah, dželle ša’nuhu, objavio je ovaj ajet.

(Bilježi ga Ibn Kesir, 2/328-329.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: