O objavi nekih ajeta sure El-Isra (I dio)

769879687576“Ne drži ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu – da ne bi prijekor zaslužio i bez ičega ostao.” (El-Isra, 29)

Prenosi se od Abdullaha da je rekao: “Jednom prilikom Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, dođe jedan sluga i reče: ‘Moja majka pita to i to. Mi danas nemamo ništa pa ti poručuje da joj daš svoju košulju.’ On skide svoju košulju i dade mu te osta u kući nag. Tada Uzvišeni objavi: ‘Ne drži ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu – da ne bi prijekor zaslužio i bez ičega ostao.”

(Bilježi ga Ibn Džerir. U njegovu je nizu prenosilaca Rebia ibn Kajs, a spominje ga i autor djela “Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 256-257. Pogledaj i djelo “Lubabun-nukul” od Sujutija, str. 122-123.)

Džabir ibn Abdullah, radijallahu anhu, pripovijeda: “Dok je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednom prilikom sjedio sa svojim prijateljima, dođe mu neki dječak i reče: ‘Allahov Poslaniče, moja majka od tebe traži da joj daš oklop.’ Međutim, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ne imade ništa osim košulje, pa mu reče: ‘Tada i tada nešto će nam pristići pa nam svrati ponovo.’ Dječak se vrati majci, a ona mu reče: ‘Idi Poslaniku, salllallahu alejhi ve sellem, i reci mu da tražim košulju koja je na njemu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uđe u kuću, skide košulju sa sebe i dade mu je, a zatim ostade u kući nag. Bilal je oglasio namaz i ljudi su čekali Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a on se ne pojavi. To zabrinu ashabe te neki uđoše i vidješe ga naga. Tada Uzvišeni objavi ovaj ajet.”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 256-257.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: