O onima koji se izigravaju s melecima

889789787878789789Pojedini pripadnici islama, izigravaju se na račun meleka. Nepromišljeno se upuštaju u tumačenje velikog broja kur’ansko-hadiskih tekstova koji radi svoje identičnosti ne prihvataju nikakav te’vil a niti odgovor.

Ibn Kajjim rahimehullah, spominje nam dva događaja koji upravo govore o tim osobama što su kažnjene žestokom kaznom. On o tome veli:

“Ahmed ibn Mervan El-Maliki u svojoj poznatoj knjizi “El-Mudžalese”, kaže: ‘Slušao sam Ahmeda ibn Šuajba, kada je rekao: ‘Bili smo u Basri na predavanju kod jednog muhaddisa koji nam je citirao Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, hadis:

‘Doista meleki postavljaju svoja krila tragaocu za znanjem, iz zadovoljstva prema njemu.’

Sa nama je prisustvovao čovjek mu’tezilijskog pravca koji se odjednom počeo izigravati spomenutim hadisom, rekavši:

‘Tako mi Allaha sutra ću svoje klompe ekserima potkovati pa ću hodati po njihovim krilima.’ A kada to uradi, obje noge mu se sasušiše i potpuno ostadoše paralizovane.’

Taberani veli:

‘Čuo sam od Ebu Jahje Zekerijje ibn Jahje Es-Sadžija, da je rekao: ‘Jednoga dana prolazili smo sokacima Basre s namjerom sticanja znanja pred nekim muhaddisima. Sa nama je bio čovjek iskvarenog ubjeđenja poznat po bid’atima. Nakon što smo malo požurili, poče se izigravati na račun meleka kazavši: ‘Ako ne sklonite noge sa krila meleka, polomićete ih. Nije se pomakao sa mjesta dok mu se noge potpuno ne sasušiše, a potom pade na zemlju.’

(“Miftahu dari-s-Se’adeh”, 1-256)

Potom nastavlja i veli:

‘Ovakvo izigravanje s melekima, slično je izigravanju nevjernika Kurejšija. Meleki zaduženi za džehennem pripremit će devetnaest iskušenja nejvernicima. Allahov neprijatelj Ebu Džehl, rekao je:

‘Zar vas Muhammed zastrašuje onom devetnaestoricom, a vi ste daleko u većem broju od njih!? Zar vas stotinu nije u stanju savladati jednog od njih? A potom izađete iz vatre.’

Ebu EI-Esed je rekao:

‘Kurejšijska skupino, na Sudnjem danu kada budem ispred vas prelazio preko Sirat-ćuprije gurnut ću u vatru onu desetoricu s moje desne i devetericu s lijeve strane. Potom ćemo preći i ući u džennet.'”

(“lgasetul-ihfan”, str. 163)

Izvor: “Oaza imana – Vjerovanje u meleke”

Autor: Ibn Kajjim El-Dževzijje

Share This: