Vezivanje novog gradiva pri hifzu Kur’ana sa uzbudijivim događajima

5464575756Čovjeku se mnogo stvari događa u životu. Neke brzo zaboravlja, a neki ostaju u memoriji čak i u starosti. Uzrok tome je duševni, materijalni i tjelesni uticaj koji ti događaji ostavljaju na njega.

Zato, ako je čovjek u mogućnosti da poveže učenje sa nekim događajem, memorija će mu biti čvršća. Kada god se sjeti tog događaja, sjetit će se i onog što je tada naučio.

Slučajeva ovakvog učenja ima mnogo, a navest ću samo neke:

1) Kada je Džibril obujmio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, govoreći mu: “Uči, čitaj.”, a Poslanik mu je odgovarao: “Ne znam čitati.” Kada ga je po treći put obujmio, postao je sposoban za učenje i pamćenje, te mu je Džibril objavio početak sure Alek. Ajeti su mu se duboko urezali u memoriju. Ovaj slučaj je bio vrlo čudan na tom usamljenom mjestu, u pećini Hira, gdje nema drugova niti spasitelja.

2) Osvajanje ratnog plijena i zarobljenika u bici na Bedru, sa kojim je povezana obimna sura Enfal.

3) Sve bitke i okršaji povodom kojih su objavljane sure, poput: Bedra, Uhuda i Hunejna.

4) Slučaj potvore. Zar neko misli da će glavna uloga tog događaja – Aiša, radijallahu anha, ikada zaboraviti ajete koji su se spustili i zaključili taj problem?

Neki naši bolni primjeri:

1) Mnogi zatvorenici su napustili zatvor naučivši Kur’an (Metode kojima zatvorenici uče Kur’ani Kerim su mnogobrojne. U nekim zatvorima ne smiju držati mushafe, te moraju učiti usmeno od hafiza koji su sa njima. Ko god nauči suru, prenese je drugima. Neki na prstima broje ajete. Mnogo se zanimljivih stvari dešava tokom učenja u zatvoru. Nisam u prilici da ih u ovoj knjizi navodim. One bi mogle biti sakupljene u zasebnoj knjizi “Zanimljivosti iz hifza u zatvorima”, neka mi Allah olakša da je napišem.). Pošto izađu iz zatvora govore: “Ovo smo naučili u zatvoru. Ovaj zanat smo izučili tamo.”

2) Akutna bolest, poput loma ruke ili noge. Čovjek tada mora boraviti u kući, što mu pomaže da se posveti hifzu. Poznavao sam čovjeka koji je zbog bolesti bio vezan za kuću. Naučio je Kur’an za četiri mjeseca.

3) Čovjek koji je razdvojen od voljenog sina, koji se nalazi na putu ili je u zatvoru. On neka uči suru Jusuf, jer će mu pamćenje biti bolje zato što se suosjeća sa prizorima koji
se odigravaju pred njime, a kroz koje i sam u privatnom životu prolazi.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: