O objavi sure El-Ihlas

899098798“Reci: ‘On je Allah – Jedan! Allah je Utočište svakom! Nije rodio i rođen nije, i niko Mu ravan nije!” (El-Ihlas, 1-4)

Katada, Dahhak i Mukatil kažu: “Neki su jevreji došli kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekli mu: ‘Opiši nam svoga Gospodara. Uzvišeni Allah Sebe je opisao u Tevratu i obavijestio nas od čega je, od koje je vrste, je li od zlata, bronze ili srebra? Jede li i pije, od koga je naslijedio dunjaluk i ko će Njega naslijediti?’ Povodom ovih riječi Allah, dželle ša’nuhu, objavio je suru koja se odnosi samo na Njega.”

(Ovaj je hadis slab. Ebu Sad es-Sagani prenosilac ovog hadisa je nepouzdan. Bilježi ga Tirmizi, 3364 od Ebul-Alije, a on od Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Tirmizi veli: “Ovo predanje vjerodostojnije je od onog koje prenosi Ebu Sad.”)

Od Ubejja ibn Kaba prenosi se da su mnogobošci upitali Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Reci nam porijeklo tvoga Gospodara”, pa je Uzvišeni objavio ovu suru, u kojoj stoji da je utočište svakome, da nije rodio niti je rođen, jer ne postoji ništa što je rođeno, a da nije umrlo, niti postoji išta što će umrijeti, a da neće biti naslijeđeno, a Uzvišeni Allah ne umire niti će biti naslijeđen, “i niko mu ravan nije”, to jest niko mu nije sličan niti približan.

(Ovaj je hadis veoma slab. Jedino ga prenosi Ismail ibn Mudžalid koji nije pouzdan prenosilac. Putem istog niza prenosilaca bilježi ga i Taberani, 30/321, a Hejsemi u djelu Medžmeuz-zevaid, 7/146 kaže da ovaj hadis nije vjerodostojan zbog prenosioca Mudžalida.)

Od Džabira se prenosi da je rekao: “Allahov je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan: ‘Kaži nam o porijeklu svoga Gospodara?’, pa je objavljena ova sura.”

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: