O objavi nekih ajeta sure Lukman (IV dio)

76867867“Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti. Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.” (Lukman, 34)

Povod objave ovog ajeta jeste Haris ibn Amr ibn Haris ibn Muharib ibn Hafsa, stanovnik pustinje koji je došao Allahovu Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i upitao ga kada će nastupiti Smak svijeta, kada će pasti kiša, šta će mu žena roditi i gdje će umrijeti? Uzvišeni je kao odgovor na njegova pitanja objavio ovaj ajet.

(Sujuti u djelu “Lubabun-nukul”, 154, pripisuje ga Ibn Džeriru i Ibn Ebu Hatimu, koji ga prenosi od Mudžahida, ne navodeći ime onoga koji je pitao.)

ljjas ibn Selema prenosi da mu je njegov otac pričao kako je jednom prilikom bio s Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, kad dođe neki čovjek, vodeći svoju ždrebnu kobilu, za kojom je išlo njezino ždrijebe pa mu reče: “Ko si ti?” “Ja sam Allahov vjerovjesnik”, odgovori mu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Onda on nastavi dalje pitati: “A ko je Allahov vjerovjesnik?” “To je Allahov poslanik”, odgovori mu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. “Kad će nastupiti Sudnji dan?”, upita došljak. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori mu: “To je skriveno i to jedino zna Uzvišeni Allah.” “Šta je u utrobi ove moje kobile?”, ponovo upita čovjek. “To je”, reče mu Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, “skriveno i to jedino Allah zna.” Nakon toga došljak zatraži od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da mu pokaže sablju, što Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i učini. On je trznu pa je vrati, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to mu reče: “Nisi mogao učiniti ono što si želio.” Taj je čovjek prije rekao: “Otići ću kod njega i upitati ga o tim stvarima, a zatim ću ga ubiti.”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježi ga Hakim, 1/8, i smatra daje vjerodostojan, a s njim se slaže i Zehebi.)

Prenosi se od Abdullaha ibn Omera, radijallahu anhu, da je ispričao: “Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ‘Postoji pet ključeva skrivenog (gajba) koje zna samo Uzvišeni Allah: samo Allah zna kad će nastupiti Smak svijeta, samo Allah zna šta je u matericama, samo Allah zna šta će se desiti sutra, samo Allah zna gdje će neko život skončati i samo Allah zna kad će pasti kiša.'”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježi ga Buhari, 1039, a prenosi ga od Muhammeda ibn Jusufa, a on od Sufjana.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: