O objavi nekih ajeta sure Es-Sedžda (I dio)

6765756756“Bokovi se njihovi postelja lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onog što im Mi dajemo udjeljuju.” (Es-Sedžda, 16)

Malik ibn Dinar pripovijeda: “Pitao sam Enesa ibn Malika za povod objave ovog ajeta pa mi reče: ‘Jedna grupa ashaba Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, obavljala je molitvu od akšama do jacije, pa je Uzvišeni objavio ovaj ajet.”

(Sujuti ga pripisuje Ibn Merdevejhu u tefsiru “Ed-Durrul-mensur” i Abdullahu u djelu “Zevaiduz-zuhd”.)

Od Enesa ibn Malika prenosi se daje rekao: “Mi, grupa ensarija, bili smo povod objave ovog ajeta.”

(Ibn Kesir, 3/505-508.)

Hasan i Mudžahid kažu: “Odnosi se na one koji obavljaju noćni namaz.”

(Ibn Kesir, 3/505-508.)

Na ispravnost ovih riječi upućuje i sljedeći hadis. Od Muaza ibn Džebela prenosi se da je rekao: “Dok smo s Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, bili u pohodu na Tebuk, zadesi nas velika vrućina pa se ljudi rasuše tražeći zaštitu od sunca. Pogledah oko sebe i vidjeh da mi je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, najbliži. Približih mu se i rekoh: ‘Allahov Poslaniče, obavijesti me o djelu koje će me uvesti u Džennet i udaljiti od vatre.’ On mi tada reče: ‘Uistinu si pitao o velikoj stvari, lahkoj onome kome je Allah olakša. Robuj Allahu i nemoj mu nikoga ravnim smatrati, obavljaj pet propisanih namaza, daji propisani zekat, posti mjesec ramazan, a ako hoćeš obavijestit ću te o vratima svakog dobra.’ ‘Svakako, Allahov Poslaniče’, rekoh mu, a on mi odgovori: ‘Post je štit, sadaka briše grijehe, a i namaz . čovjeka koji ga obavlja u dubini noći, isključivo radi Allaha i Njegova zadovoljstva.’ Zatim je proučio ovaj ajet: ‘Bokovi se njihovi postelja lišavaju i oni se Gospodaru svome iz straha i želje klanjaju, a dio onog što im Mi dajemo udjeljuju.'”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježe ga Hakim, 2/412, i smatra ga vjerodostojnim, a s njim se slaže i Zehebi, Tirmizi, 2616, koji kaže da je vjerodostojan, i Nesai, 414.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: