O objavi nekih ajeta sure Merjem (II dio)

678686667867“Čovjek kaže: ‘Zar ću kad umrem, zbilja, biti oživljen?'” (Merjem, 66)

Kelbi kaže: “Objavljenje zbog Ubejja ibn Halefa, i to kada je uzeo truhle kosti, koje je rastavljao svojim rukama, govoreći: ‘Muhammed je umislio da ćemo biti proživljeni nakon što umremo.'”

(Esbabu nuzulil-Kur’an, str. 269.)

“Zar nisi vidio onoga koji u dokaze Naše ne vjeruje i govori: ‘Zacijelo će mi biti dato bogatstvo i djeca.'” (Merjem, 77)

Prenosi se od Habbaba ibn El-Ereta da je rekao: “As ibn Vail bio mi je dužan pa sam otišao kod njega da tražim povrat duga, a on mi reče: ‘Ne, tako mi Allaha, nećeš ga dobiti dok ne zaniječeš Muhammeda.’ Ja mu rekoh: ‘Neću ga zanijekati i da umreš i budeš proživljen.’ On mi onda reče: ‘Kad umrem i budem proživljen, ti mi dođi. Ja ću tada imati imetka i djece pa ću ti dati.’ Tada Uzvišeni objavi ovaj ajet.”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježe ga Buhari, 2091, Muslim, 35/2795, Nesai, 342, i Tirmizi, 3162, koji kaže da je hadis vjerodostojan.)

Prenosi se od Habbaba da je rekao: “Bio sam kovač i As ibn Vail bio mi je dužan. Kad sam otišao kod njega tražiti dug, on mi reče: ‘Neću ti vratiti dug sve dok ne zaniječeš Muhammed.’ Rekoh mu: ‘I da umreš i budeš proživljen, ja ga nikada ne bih zanijekao.’ On mi tada reče: ‘Pa zar ću ja biti proživljen nakon smrti? Ako je tako, onda ću ti vratiti kad povratim svoj imetak.’ Tada Uzvišeni Allah objavi: ‘Zar nisi vidio onoga koji u dokaze Naše ne vjeruje i govori: ‘Zacijelo će mi biti dato bogatstvo i djeca.'”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježe ga Buhari, 2275, i Muslim.)

Kelbi i Mukatil kažu: “Habbab ibn El-Eret bio je kovač i radio je za Asa ibn Vaila Es-Sehmija, a As ibn Vail odgađao je njegovu plaću pa mu Habbab jednom dođe i zatraži svoju plaću, ali mu on reče: ‘Danas nemam da ti platim.’ ‘Neću otići od tebe dok mi ne platiš’, odgovori mu Habbab. As ibn Vail prigovori: ‘Habbabe, šta ti je? Prije nisi bio takav, prije si lijepo tražio.’ Habbab će na to: ‘To je zato što sam prije slijedio tvoju vjeru, a danas slijedim islam i nisam iste vjere kao ti.’ As mu reče: ‘Vjerujete li vi da u Džennetu ima zlata, srebra i svile?’ ‘Vjerujemo’, reče mu Habbab. ‘Onda me pričekaj’, podrugljivo će As ibn Vail, ‘pa ću ti u Džennetu vratiti dug, jer ako je istina ono što govoriš, ja ću sigurno dobiti veći i bolji dio od tvoga.’ Tada Uzvišeni objavi: ‘Zar nisi vidio onoga koji u dokaze Naše ne vjeruje i govori: ‘Zacijelo će mi biti dato bogatstvo i djeca’, znači – zar nisi vidio Asa ibn Vaila.”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 268-269.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: