O objavi nekih ajeta sure EI-Ankebut (II dio)

5675676556“Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim. Ali, ako te oni budu nagovarali da Meni nekoga ravnim smatraš, o kome ti ništa ne znaš, onda ih ne slušaj. Meni ćete se vratiti pa ću vas Ja o onome što ate radili obavijestiti.” (El-Ankebut, 8)

Komentatori Kur’ana kažu: “Povod objave ovog ajeta jeste Sad ibn Ebu Vekkas, kome, kada primi islam, majka Džemila, kojoj je bio najdraže dijete, reče: ‘Sade, čula sam da si promijenio vjeru. Tako mi Allaha, neću se štititi ni od sunca ni od vjetra, niti ću jesti ni piti sve dok ne zaniječeš Muhammeda i dok se ne vratiš u vjeru u kojoj si bio.’ Međutim, on je odbio njezin zahtjev, a ona je tri dana izdržala na suncu i vjetru, bez hrane i pića. On se, bojeći se za njezino zdravlje, požali Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Nakon toga Uzvišeni Allah objavi ovaj ajet, kao i onaj koji se nalazi u surama Lukman i El-Ahkaf.”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježi ga Tirmizi, 3189.)

Musab ibn Sad ibn Ebu Vekkas prenosi od svoga oca da je rekao: “Povod objave ovog ajeta bio sam ja. Sadova se majka zaklela da s njim neće razgovarati, ni jesti, ni piti, sve dok on ne zaniječe islam. Izdržala je tako tri dana, nakon čega je, od iscrpljenosti, izgubila svijest. Tim je povodom Allah, dželle ša’nuhu, objavio: ‘Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim. Ali, ako te oni budu nagovarali da Meni nekoga ravnim smatraš, o kome ti ništa ne znaš, onda ih ne slušaj…'”

(Hadis je vjerodostojan. Bilježi ga Muslim, 43/1748, od Ebu Hajsema.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: