Iskrenost je tajna uspjeha i Allahove pomoći pri učenju Kur’ana napamet

BAHRAIN-RELIGION-ISLAM-RAMADANIskren nijjet, istinsko stremljenje Allahu, dobra namjera i učenje Kur’ana napamet radi Allaha i Njegovog zadovoljstva, jesu tajne tvog uspjeha na putu nauke. Uzvišeni je rekao:

“Reci: – Meni se naređuje da se klanjam Allahu iskreno Mu ispovijedajući vjeru.” (Ez-Zumer, 11)

Onaj ko nauči Kur’an da bi se za njega reklo da je hafiz, ili da bi se hvalio time , on nema nikakve nagrade niti sevapa; štaviše, on je griješnik.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:

“Prvi koj ima će se suditi na Sudnjem danu biće trojica ljudi”, a među njima je spomenut “čovjek koji je stekao nauku, podučavao druge i učio Kur’an”. Biće mu predočene te blagodati i on će ih priznati. Zatim će mu biti rečeno: – Šta si u radio s njima? On će odgovoriti: – Učio sam nauku i podučavao je radi Tebe, i učio Kur’an. Reći će mu: – Lažeš! Učio si da se za tebe kaže da si učač, što je i rečeno. Zatim će narediti da ga odvedu, pa će ga vući po licu sve dok ga ne uvedu u Vatru.”

(Sahihu Muslim, 6/47)

‘Ali ibn Medini je rekao:

“Kada sam se opraštao od Sufjana, on mi reče: – Ti ćeš svakako ovim biti iskušan. Potreban si ljudima. Zato se boj Allaha i neka tvoj nijjet prema Njemu bude dobar.”

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

“Djela se cijene prema namjerama.”

(Buharija, 1/9. Početak Objave, hadis br. 1)

A kada učenik radi Allahovog zadovoljstva uči Kur’an, tada osjeća kako velika radost kruži njegovim venama. Toj radosti ništa nije slično, i ona otklanja sve teškoće sa njegovog puta. U skretanju učenikove pažnje na važnost iskrenog nijjeta veliku ulogu igra učitelj – odgajatelj.

Budući hafiz se jako mora paziti rijaluka (dvoličnjaštva). To je opasna i gadna bolest, koja usmjerava trud i napore ka nekom drugom, a ne ka Allahu.

O tome nam govori ‘Ali ibn Ebu Talib, radijallahu anhu:

“Dvoličnjak ima tri obilježja:

- lijen je kad je sam,

- vrijedan je kad je među ljudima,

- više radi kada ga neko pohvali.”

Odgajatelj ne treba pretjerivati u izrazima pohvale i uzdizanja hafiza Kur’ana da ih ne odvede u samoobmanu. Njegova pohvala treba da bude u vidu ohrabrenja, i mora biti umjerena.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: