Učenje u mladosti je poput klesanja u kamenu

657576556756756Poznato je da je um djece čistiji zato što ona nisu opterećena problemima i obavezama. Zato, da bi Kur’ani Kerim bio neizbrisiv u memoriji, jako je bitno iskoristiti životnu priliku da se Kur’an nauči u djetinjstvu. U hadisu se kaže:

“Učenje malog dječaka je poput klesanja u kamenu, a učenje čovjeka kada ostari je poput pisanja po vodi.”

(Hadis bilježi Dejlemi u Firdevsovom “Musnedu”, 2735. Muhaddisi kritikuju ovaj hadis, ali sam ga spomenuo radi primjera)

lbn Madže prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:

“Ko nauči Kur’an prije punoljetstva (prije nego doživi prvi ihtilam), tome je data mudrost u mladosti.”

(Bilježi Bejheki u “Šu’abu”, 4/507)

Koga nauče Kur’an u djetinjstvu, on se pomiješa sa njegovom krvlju i mesom, zato što ga je naučio u prvom životnom periodu, dok je pamet još u fazi razvoja i sazrijevanja. Tada se Kur’an učvršćuje u srcu istovremeno sa razvojem tijela i uma, i na taj način se miješa sa mesom i krvlju.

Buharija u svom “Et-Tarihul-Kebiru” prenosi hadis:

“Ko nauči Kur’an u mladalačkom dobu, Allah će ga pomiješati sa njegovim mesom i krvlju.”

(“Tarihul-Kebir”, 3/49)

U većini slučajeva, najbolji uzrast za učenje počinje od pete godine. Ima slučajeva gdje su djeca uspješno učila i od četvrte godine. Sa djecom ispod ovog uzrasta treba raditi na učenju arapskih slova pomoću slike. Što su slova i slike veće, to su rezultati bolji. Moguće je, takođe, da dijete u ovom uzrastu uči tako što će ponavljati za drugima, pod uslovom da se to uskladi sa njegovim mentalnim uzrastom.

Predlažem da roditelji nauče dijete kratkim surama u trećoj godini. Na to neka naviknu dijete. Od djeteta treba tražiti da uči pred drugima da bi pospješio pamćenje, i da razbije tremu i strah.

Svako od nas je primijetio da djeca mogu naučiti koliko hoćeš priča i pripovjetki. To, bez sumnje, zauzima jedan dio memorije u mozgu. Usmjeravanjem djeteta ka učenju Kur’ani Kerima dok je malo, mi ustvari na koristan način upotrebljavamo njegovu memoriju.

To će se kasnije odraziti na pravilno čitanje, čistoću izgovora i dr. Time se i njegove mentalne sposobnosti povećavaju, što znamo iz prakse.

Napomena: Ako si davno prerastao ove godine, nipošto nemoj reći da ti je prošao voz… Ko ima jaku volju i želju da nauči i sebi to postavi za cilj, to će mu poći za rukom. A ja poznajem braću koji su naučili cijeli Kur’an nakon što su prošli četrdesetu.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: