Melodično i oduženo čitanje Kur’ana učvršćuje ajete u memoriji

7567567Kur’an ima mnogo specifičnosti, a od običnog govora Arapa se razlikuje po trima stvarima:

1. Povećana nazalizacija (gunneh – propuštanje kroz nos) slova N (nun) i M (mim). Stapanje (idgam) i ispoljavanje (ihfa’) određenih glasova.

2. Duži izgovor vokala na određenim mjestima.

3. Prirodno melodično učenje koje se može čuti kod svakog učača, bez obzira na stepen obrazovanja.

Radi toga, melodično izgovaranje Kur’ana, sukladno pravilima tedžvida bez sumnje olakšava pamćenje. Na taj način će i recitovanje napamet biti lakše. Jer, kada se navikneš na određeni sklad i ritam, jezik mehanički neće moći ispustiti neku riječ. A ako se to i desi, uho će u većini slučajeva to primijetiti.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

“Nije od nas onaj ko ne izgovara Kur’an melodično.”

(Buhari, 13/501, Poglavlje o tevhidu, hadis br. 7527)

Isto tako, on nam preporučuje:

“Uljepšavajte Kur’an svojim glasom.”

(Darimi, Vrijednosti Kur’ani Kerima, 24)

Uči prema svom ukusu i ne trudi se da oponašaš poznate učače. Moraš izgovarati glasno, zato što to pomaže u pamćenju Kur’ana. Zubejr ibn Bekkar kaže:

“Uđe k meni otac, a ja sam u to vrijeme čitao knjigu u sebi. Kada je to vidio, reče mi: – Kada tako čitaš, samo će ti vid služiti za učenje. Nego, čitaj naglas, pa će ti i vid i sluh služiti u učenju.”

Ebul-Hilal EI-Askeri je rekao:

“Onaj ko uči treba da to glasno čini, zato što se u srce urezuje ono što uho čuje. Zato čovjek bolje razumije ono što čuje od onog što pročita. A ako se napisano tiče rječitosti (stilistike), rječitost se povećava čitanjem naglas.”

Pažljivo, ispravno i melodično izgovaranje je jedna od specifičnosti ovog Kur’ana. Zato se dijete, kada pogriješi u ajetu, ne može ispraviti dok ne ponovi ajet onom melodijom po kojoj ga je naučilo.

Često sam gledao naše šejhove kako uče ili slušaju ajete. Kada bi se desila greška u bilo kojem ajetu, oni bi je osjetili i ukazali bi na nju… Zatim bi ispravno proučili ajet, melodijom po kojoj su ga i sami naučili. Ovo je jedna od Kur’anskih mudžiza, koje su vrijedne pažnje i proučavanja.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: