Ispravno izgovaraj, pa onda pređi na hifz Kur’ana

657567557Prije nego što počneš učiti neku suru napamet, moraš naučiti da je pravilno izgovaraš. Pod tim se pod razumijeva pravilno izgovaranje vokala (hareketa), ishodišta i osobina (sifata) harfova. To se ne može postići samostalnim zalaganjem, već se mora potražiti pomoću učitelja.

Jer, Kur’an se uzima od šejhova koji su, opet, to uzeli od svojih šejhova, i tako sve do Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Ako se ne može naći šejh, onda donekle mogu poslužiti i kasete (cd ili dvd) dobrih učača. Međutim, ni na njih se ne treba potpuno osloniti.

Iskustvo je pokazalo da onaj ko počne hifz bez tuđe pomoći, ne ispravljajući greške u učenju, često griješi u vokal ima, pa čak i u riječima. Što je još teže, kasnije teško može ispraviti te greške kada mu se ukaže na njih.

Iskustvo, također, pokazuje da je učitelj koji svoje učenike nauči da pravilno izgovaraju prije nego što pređu na hifz, ima više uspjeha od ostalih, što posebno važi za mlađe đake. U školama za učenje Kur’ana napamet (medarisu-t-tahfiz) u Turskoj sam vidio da cijelu godinu posvećuju ispravnom čitanju. Počinju sa alfabetom, zatim koriguju ishodišta glasova čitanjem a gledanjem u mushaf.

Na taj način pređu čitav Kur’an i nije im dozvoljeno u toj fazi da išta uče napamet. Kasnije, u drugoj godini, prelaze na hifz – učenje napamet i za jednu godinu im to polazi za rukom. Tamo sam sreo jake hafize koji odlično uče Kur’an.

Tokom svojih obilazaka halki Kur’ani Kerima u zemljama gdje se ne govori arapski, primijetio sam jednu katastrofalnu grešku. Tamo štampaju mushafe latinicom, radi lakšeg čitanja. (U Francuskoj je izdat zadnji džuz Kur’ana napisan francuskim alfabetom. U Indoneziji je čitav Kur’an odštampan njihovim alfabetom, a i na engleskom imamo takvo izdanje. Pogledaj “Zabrana pisanja Kur’ana nearapskim slovima – latiničnim ili drugim”, str. 17. Autor: Salih EI-‘Ud. Dopuna: autor je u Bosni naišao na Amme džuz napisan latinicom, i učenici se služe tim izdanjem.) Tako se može primijetiti da učenik nepravilno čita, shodno tekstu koji je pred njim.

Profesor Salih ‘Ali EI-‘Ud je u svojoj studiiji “Zabrana pisanja Kur’ ana nearapskim slovima – latiničnim ili drugim” naveo više od pedeset dokaza iz Kur’ana, Sunneta, ldžma’a, radova naučnih komisija, islamskih organizacija i poznate uleme da takvo nešto nije dozvoljeno. Neka ga Allah nagradi na ovoj korisnoj studiji.

Idealna metoda učenja Kur’ana za one koji ne govore arapski

Ova metoda se sastoji iz tri faze:

a) Da prije učenja Kur’ana nauče arapski alfabet. U tome im može poslužiti knjiga “EI-Ka’idetu-l-Bagdadijje”. Treba da ponavljaju slova za učiteljem dok ih potpuno i temeljito ne savladaju.

b) Nakon što nauče slova, prelaze na čitanje riječi i rečenica. Potom će pod nadzorom učitelja čitati Kur’an dok ne usavrše izgovor slova i vokala kod kratkih sura.

c) U trećoj fazi mogu početi sa procesom hifza. Tu im na raspolaganju stoje metode o kojima će biti riječi.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: