Vezanje ajeta dovodi do kompaktnog hifza Kur’ana

76t77866787Jedna od važnijih pravila hifza jeste “povezivanje”, tj. zvučno i vizuelno povezivanje krajeva i početaka ajeta. To se postiže tako što se otvori mushaf kod ajeta koji se želi naučiti, zatim se obrati pažnja na njihov kraj.

Uzmimo kao primjer ajeti kerim:

“Neki ljudi kratke pameti reći će: ‘Šta ih je odvratilo od Kible njihove prema kojoj su se okretali?’ Reci: ‘Allahov je i istok i zapad; On ukazuje na Pravi put onome kome On hoće.'”

(El-Bekare, 142)

Pročitaj ajet naglas, zatim pređi na sljedeći bez zastajanja:

“I tako smo od vas stvorili pravednu zajednicu…”

(El-Bekare, 143)

Ovo ponovi najmanje pet puta. Na ove korake se mora dobro navići, jer se oni primjenjuju između ajeta, džuzeva i sura. Ovo mnogo koristi, zato što će jezik automatski prelaziti sa ajeta na ajet. Bit će riješen problem čestog zastajanja između ajeta, što muči većinu hafiza početnika. Stalnim pridržavanjem ovih koraka, stiče se kompaktan hifz, uz Allahovu pomoć.

Pod ovom metodom se podrazumijeva i vezanje između stranica, naročito u Haffazovom mushafu, gdje je kraj stranice istovremeno i kraj ajeta. Jedan od najboljih načina da se ovo postigne je da pred spavanje pokušaš da se sjetiš početaka što više stranica iz džuza koji ti je zadat, i da ih “prelistaš” u memoriji.

…Preostaje nam još i vezanje između četvrtina (rub’ova). Važno je da shvatimo da se svaki džuz sastoji iz dva hizba. Svaki hizb se sastoji od četiri rub’a. Koncentriši se na prvu rečenicu iz svakog rub’a. Kao primjer, uzmimo prvi džuz Kur’ana i razdvojimo ga u memoriji na dva dijela.

Ovo čini kod svih džuzeva… To će te koštati par minuta, ali će rezultati biti nevjerovatni budeš li se pridržavao toga.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: