Uslovi koje treba da ispunjava šejh kojeg tražiš radi hifzanja Kur’ana

9898798798891) Ispravna akida (vjerovanje) – akida ehli sunneta i džema’ata. Od jednog prethodnika – selefa se prenosi: “Prva nauka je vjera i zato pazite od koga uzimate (vašu) vjeru.”

2) Obilno znanje, da detaljno poznaje Kur’ani Kerim, uz bogobojaznost, dobrotu i poštenje.

3) Da bude sposoban da drugima prenese znanje: Rezimirajući najvažnije osobine koje treba učitelj posjedovati, Ibn Džema’a kaže: “Poželjno je da bude potpuno stručan, suosjećajan, solidaran, pošten i ispravan.”

4) “Da bude dobar u predavanju i objašnjavanju.”

5) Da bude dobar hafiz Kur’ani Kerima, koji je poznat kod uleme i uživa njihovo povjerenje . Da ima idžazu (svjedočanstvo, diplomu) iz Kur’ana, po mogućnosti iz deset kiraeta. Prednost imaju ljudi iz visočijeg seneda (lanca). Ako ne uspije naći ovakvog učitelja, neka izabere najboljeg kojeg zna. Ako ni takvog ne nađe, onda neka se poveže sa kolegom koji je hafiz, i koji će mu pomagati. Jer, kada se čovjek sam preslušava može i nesvjesno pogriješiti. Tako će pogrešno naučiti ajete i možda to primijeti tek poslije dužeg vremena. A teško će ih moći popraviti u memoriji kada se pogrešno nauče.

A jedna od prednosti ovog povezivanja je to što je budućem hafizu potreban neko da ga učvrsti, ohrabri i vodi ga dok ne završi Kur’an, uz Allahovu pomoć. Radi ovoga, ja naglašavam da je obavezno povezati se sa šejhom koji ispunjava spomenute uvjete. Ne smije se gledati samo na idžazu. Mora se uzeti u obzir i vještina učenja. Isto tako, ni biti vješt učač nije dovoljno. Mora se imati i idžaza.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: