Priklanjanje Allahu s dovom i traženje pomoći od Njega pri hifzu Kur’ana

546456464564545645Priklanjanje Allahu olakšava svaku poteškoću. Oslanjanje na Allaha, traženje pomoći od Njega u teškoćama u hifzu jeste najbolji lijek. Desilo se da je jedan učenik učio Šatibiju o sedam kiraeta, ali jedno poglavlje nikako nije mogao savladati. Nakon silnih pokušaja, on se predade Allahu, i u plaču u ranu zoru uputi Mu dovu za pomoć. Allah Plemeniti mu je tada podario da dobro nauči to poglavlje.

Često učenici nakon nekog vremena popuste u učenju radi nekog sporednog problema, kojih danas ima dosta. l pored poznavanja ovih pravila i metoda učenja Kur’ana, nikako im ne ide naprijed. U tom stanju nema boljeg lijeka od priklanjanja Allahu, stajanja pred Njim; utapanja u pokornost Njemu i iskrene dove u najbolje vrijeme, a to je zora. A Allah zaista neće odbiti iskrenog molitelja.

Pa zar On nije rekao: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu.” (El-Bekare, 184)

Poslužimo se hadisom koji prenosi Alija, radijallahu anhu, iako muhaddisi sumnjaju u njegovu vjerodostojnost. Bilježi ga Tirmizi i Hakim, koji ga je okarakterisao kao sahih po kriterijima Buharije i Muslima. U njemu Ali ibn Ebi Talib kaže:

“Tako te moji roditelji blagoslovili, Allahov Poslaniče: ovaj Kur’an mi se gubi iz srca i osjećam da nemam snage za njega.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu reče: “Oče Hasanov, hoćeš li da te naučim riječima koje će koristiti i tebi i onome koga naučiš njima? One će učvrstiti u tvom srcu ono što si naučio.” “Kako da ne, Allahov Poslaniče, nauči me njima.” “Ako si u situaciji, klanjaj uoči petka u posljednjoj trećini noći. To je poseban trenutak u kome se prima dova. Moj brat Jakub je rekao svome sinu: ‘Tražiću oprost za vas od Gospodara’ – sve dok ne dođe noć uoči petka. Ako to ne mogneš, onda se moli u sredini noći, ili u prvoj trećini. Klanjaj četiri rekata. Na prvom prouči Fatihu i sure Jasin. Na drugom Fatihu i Ha-mim – Duhan, na trećem Elif Lam Mim – Sedžde, a na četvrtom opširnije Tebareke. Kada završiš sa tešehhudom, zahvali Allahu i pohvali Ga. Donesi salavat na Muhammeda i ostale poslanike. Traži oprost za vjernike i vjernice, i tvoju braću koji su prije tebe vjerovali. Na kraju toga prouči ovu dovu: ‘Gospodaru moj, podari mi da se okanim grijeha dok sam živ, i da se ne opterećujem onim što me se ne tiče. Opskrbi me lijepim gledanjem, koje Tebe raduje. Gospodaru, Stvoritelju nebesa i Zemlje, Uzvišeni i Plemeniti, bezgranično moćni, tebe – Allaha, koji si Milostiv pored. Svoje veličanstvenosti i svjetla Tvoga lica – molim da moje srce natjeraš da sačuva Tvoju Knjigu onako kako si me naučio njoj. Podari mi da je čitam onako kako ćeš ti biti zadovoljan. Stvoritelju nebesa i Zemlje, bezgranično moćni, molim Te da mi Tvojom Knjigom osvijetliš vid, oslobodiš jezik i srce, raširiš pluća i zaposliš tijelo. Prema istini me samo Ti možeš povesti i samo mi je Ti možeš dati. Nema sile niti moći sem u Allaha Uzvišenog.’ Oče Hasanov, praktikuj ovo tri, pet ili sedam sedmica biće ti molba uslišena.”

Abdullah ibn Abbas je rekao: “Nije prošlo više od pet ili sedam nedjelja, kad Alija dođe na isto mjesto i reče: ‘O Allahov Poslaniče, ranije sam učio po četiri-pet ajeta. Kada
bih htio da ih ponovim, oni bi nestali. A sada učim po 40-tak ajeta. Kada ih ponovim, imam osjećaj da mi je Kur’an pred očima. Isto tako, slušao bih hadis i ubrzo ga zaboravljao. A sada slušam po nekoliko hadisa i, kada ih prenosim, ne zaboravim (oduzmem) nijedno slovo.'”

Na to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: “Hasanov otac je, tako mi Gospodara Kabe, vjernik.”

(Bilježi Hakim, koji kaže da je hadis sahih, 10/316; Tirmizi 10/18, “Tuhfetul-Ahvezi”)

To su mnoga braća probala i koristilo im je. Sada im je Allah dao čvrstu memoriju i hifz. Utjecanje Allahu, subhanehu ve te’ala, je najefikasniji lijek za onoga ko želi naučiti Kur’an. Kada naiđeš na poteškoće prilikom učenja, obrati se Allahu i traži od Njega, jer je On plemenit.

A plemeniti ne odbija onog ko traži. Nemoj zaboraviti da se, uz hifz, moliš i za primjenu Kur’ana u djelima. Malo je onih koji su upućeni ka radu, a to je osnovni cilj hifza Kur’ani Kerima. Ashabi su to radili.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: