Idealna metoda hifza Kur’ana

BAHRAIN-RELIGION-ISLAM-RAMADANKo god želi da nauči stranicu iz bilo koje sure, neka pažljivo i lagano pročita sljedeće korake. Nakon toga može preći na njihovu primjenu.

1) Izaberi za sebe dobar primjerak Kur’ani Kerima, u formatu koji ti odgovara. Nemoj nikad mijenjati taj primjerak da bi mogao zapamtiti raspored stranica i redova. Preporučuje se Haffazof mushaf u kojim stranica počinje i završava ajetom. On ima odličan raspored: Kur’an ima 30 džuzeva, džuz 20 strana, a strana 15 redova. Štamparija kralja Fahda u Medini štampa ovo izdanje. Pa predlažem njega, zato što je to najpreciznije izdanje za sada.

2) Priprema za učenje, koja se sastoj i od sljedećih stvari:

a) Psihička priprema – lijep nijjet i želja za nagradom kod Allaha.

b) Abdest i potpuna čistoća. Ne traži olakšice u nekim fetvama koje govore suprotno od toga. One se kose sa veličanjem Allahovog Govora i lijepim ophođenjem prema njemu.

c) Odabrati mjesto koje te psihički odmara, a nema boljeg mjesta od džamije.

d) Preporučuje se da na tom mjestu ne bude šarenila, rezbarije i ukrasa koji odvraćaju pažnju. Što je prostor zatvoreniji – pod uslovom da je vazduh svjež i čist – to je bolje nego sjediti na otvorenom, među drvećem ili u bašti. Možda se neko neće složiti sa mnom, ali ja ovo govorim iz ličnog iskustva. Atmosfera slobodnog čitanja se razlikuje od atmosfere učenja i koncentrisanosti. A širina prostora, šarenilo i drveće odvlači pažnju, razbija koncentraciju. To je pogodno za neobavezno čitanje koje ne zahtijeva napor i koncentraciju, kao što je objašnjeno u četvrtom pravilu.

e) Okretanje ka Kibli; skrušenost, smirenost i poniznost.

3) Počinjanje sa pripremnim “zagrijavanjem.” Prije nego što se počne sa hifzom tog dana, treba proučiti par stranica Kur’ana – sa gledanjem ili bez. Neka to bude melodično,
poluglasno i umjereno – ni brzo ni sporo. Ovaj proces je osnova u samopripremi. Većina uspješnih muhaffiza (ljudi koji preslušavaju i instruiraju hafize) ne dozvoljava učeniku da pređe na učenje novog prije nego obnovi staro i izrecituje ga pred šejhom. Cilj toga je da se učenik duševno i psihički pripremi za hifz. Možda će to učenik i sam primijetiti.

4) Budi oprezan da te ne zanese ljepota tvog glasa na ovom stupnju, te da lebdiš u oblacima melodije, savladan slašću muzike. Zamišljaš da si taj i taj učač i identificiraš
se sa njim. Tako ćeš početi recitovati, duljiti i otezati slova, iznova počinjati i ponavljati poput nekih učača. Možda čak prineseš mikrofon i počneš samog sebe snimati. Na taj način ćeš nesvjesno protraćiti vrijeme. Bićeš kao onaj mladić koji je želio da postane hafiz. Svaki put kada bi sjeo da uči, otvorio bi Kur’an kod sure Jusuf. Počeo bi izvijati glas učeči je i vrijeme bi prošlo a on ništa ne bi naučio.

5) Desetak – petnaest minuta nakon zagrijavanja i psihičke pripreme osjetit ćeš veliku unutrašnju želju da učiš. Tada ćeš moći da počneš novu stranicu koju želiš naučiti.

6) Sada je na redu važan korak. Moraš se s velikom pažnjom koncentrirati na ajete; da zamisliš da ti je oko objektiv kamere, i da želiš da zabilježiš tu stranicu “slikom i tonom”. Zato pazi da ne potreseš kameru.

7) Dobro otvori oči. Oslobodi se svega ostalog i naglas čitaj prvi ajet sa vrha stranice uz primjenu tedžvida (pravila učenja). Vodi računa da to čitanje bude ispravno i pažljivo.
Pročitaj ga najmanje tri puta, sve dok ga tvoj mozak ne usvoji. Zatim zatvori oči, zamisli u sebi riječi i pročitaj ih. Ako ih uspiješ pročitati u cijelosti i bez greške, ne raduj se, nego ih ponavljaj dva, tri, pet puta.

8) Sada ponovo otvori oči i pročitaj isti ajet u mushafu da se uvjeriš da si ispravno naučio. Kada budeš sto posto siguran da si ga ispravno naučio, ne raduje se, nego ponovo
zatvori oči i još jednom ga prouči. Tako će ajet ostati zauvijek urezan u memoriju, uz Allahovu pomoć. Pažljivo slijedi ove korake i uvjerit ćeš se u istinitost ove teorije.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: