Provjera znanja pisanjem pri hifzu Kur’ana

7686768678679876Vrste memorije se razlikuje od čovjeka do čovjeka. Neki imaju vidnu memoriju. Tako, ako pročita knjigu makar samo jednom, svojim vidom će zapamtiti položaj tih podataka. Reći će ti: ta i ta informacija se nalazi na tom i tom mjestu, na desnoj strani, pa i ako nije naglas čitao.

Neki, pak, imaju “zvučnu” memoriju. Čak i poslije dvadeset godina će ti moći reći: to i to sam čuo od toga i toga. Pri tome će ti doslovno prenijeti te riječi. Nakon ovog uvoda mogu reći da je metoda pisanja veoma dobra po pamćenje, a naročito kada ide uz gledanje i slušanje.

Metoda pisanja takođe ima nekoliko oblika. Navest ćemo neke:

1) Da naučiš npr. pet ajeta posebno obraćajući pažnju na oblik ajeta. Nakon toga pokušaj da napišeš to što si naučio. Zatim uporedi to što si napisao sa mushafom i uoči greške koje si eventualno načinio.

2) Da učitelj napiše učenicima zadate ajete u sveskama, ili na tabli. Zatim neka prekontroliše ono što su napisali, pa im to zada da nauče. Na drugom času će ih preslušati, i zadati da iz memorije napišu te iste ajete. Ono što se nauči po ovoj metodi neće se nikada zaboraviti, uz Allahovu pomoć. Zato što je ostalo urezano u memoriji iz više izvora.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: