Korištenje kućne table pri hifzu Kur’ana

7876868766786756Ovu metodu pojašnjavam onima koji žele svoju djecu naučiti Kur’anu korisnim i djelotvornim putem, uz Allahovu pomoć. Kao i majci koju brine to što joj djeca nisu hafizi Kur’ana. Mnogi su je probali i upotrebili je i na drugim poljima, poput poboljšanja rukopisa kod djece.

1) Kupi savremenu, bijelu zidnu tablu, sa kompletom olovaka (flomastera) u boji.

2) Postavi tablu u dječijoj ili u dnevnoj sobi, da bi je djeca vidjela kamo god išla.

3) Napiši im lijepim slovima suru koju želiš da nauče, u crnoj boji. Vokale napiši crvenom, a tačke između ajeta zelenom. Ne zaboravi na desnom vrhu napisati dan i datum. Ukoliko nemaš dobar rukopis, onda potraži pomoć od nekog drugog.

4) Zadaj djeci da ih napišu u svoje sveske. Pregledaj im greške u pisanju i vokaliziranju. Upozori ih da ne brišu tablu prije nego što se s njome završi.

5) Traži da nauče tu suru u toku dana, na principu takmičenja da bi ih podstakao na učenje.

6) Drugog dana im napiši sljedeću suru, nakon što se uvjeriš da su prethodnu dobro savladali. Ovako će oni svakog dana učiti novu lekciju – radosni, sretni i u takmičarskom duhu.

7) Ne smeta da djeci, pošto savladaju prvu lekciju, dozvoliš da oprobaju svoj rukopis na tabli. To će ih jako obradovati. Trudit će se da oponašaju dobar rukopis i tako će poboljšati svoj.

8) Neko će reći: Ova metoda od oca zahtijeva da sjedi u kući, napusti dnevne poslove i potpuno se posveti djeci na račun svog posla. Međutim, to nije tako. Nakon što prihvatiš ovu metodu, uvrstiš je u svoje najvažnije obaveze i svakodnevne poslove, ona ti neće oduzimati više od petnaest minuta za pisanje, i pola sata za ispravljanje grešaka i preslušavanje djece. Pa molim te, poštovani oče, da mi kažeš koliko vremena protraćiš sjedeći pred televizorom i prateći dnevne emisije koje ne debljaju niti zasićuju? Štaviše, kaži mi koliko vremena neki očevi provedu zureći u nepristojne serije i raskarlašne filmove, zadržavajući dah da bi propratili neku scenu? Zar nije sramno i žalosno da otac u društvu svoje žene i djece posmatra najgoru i najotkriveniju scenu u filmu? Pri tome ne brinu za vrijeme i koliko je sati prošlo. l nakon toga ti dođe otac i žali se da mu djeca slabo uče, ili da ne žele učiti Kur’an!!!

9) l majka može voditi ovaj postupak, ako otac nije u mogućnosti. To je veoma jednostavna stvar. Umjesto da provodi vrijeme u telefonskim razgovorima sa drugaricama ili praćenju besposlica i drama na televiziji, ona treba da se bavi odgojem te mladeži kojom se stiče moć na ovom svijetu, i obilna nagrada na budućem.

10) Ovaj zadatak može obavljati i najstariji brat.

11) Nema sumnje da ova metoda jača kod djece sposobnost pisanja, pravopisa i pisanja Kur’ana. Poznajem čovjeka koji je ovo radio, pa su mu sva djeca postali vrsni kaligrafi.

Primjedba:

Postoje stolice na kojima je ugrađen stalak za djecu, izrađen od materijala koji je pogodan za pisanje po njemu. Dijete po njemu može pisati sa lahkoćom i učiti se da piše posebnim olovkama koje ga neće isprljati niti povrijediti.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: