O objavi nekih ajeta sure Ta-Ha

564545654“Ta-Ha. Ne objavljujemo Kur’an da se mučiš.” (Ta-Ha, 1)

Mukatil kaže: “Ebu Džehl i Nadr ibn El-Haris rekoše Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Ti se mučiš zato što si ostavio našu vjeru.’ A to su mu rekli jer su vidjeli da se on dugo moli Allahu i da se puno trudi. Tada Uzvišeni objavi ovaj ajet.”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 270.)

Od Dahhaka se prenosi da je rekao: “Kada je jednom prilikom Uzvišeni Allah Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, počeo objavljivati Kur’an, on je sa svojim prijateljima bio na namazu, a nevjernici iz plemena Kurejš rekoše: ‘Allah je Muhammedu objavio Kur’an samo da bi se mučio.’ Tada je Uzvišeni objavio: ‘Ta-Ha. (O čovječe) Ne objavljujemo ti Kur’an da se mučiš.'”

(Sujuti ga u tefsiru “Ed-Durrul-mensur”, 4/289, pripisuje Ibn Ebu Hatimu.)

“I nikako ne gledaj dugo ljepote ovoga svijeta koje Mi kao užitak raznim sortama nevjernika pružamo, da ih time na kušnju stavimo, ta, nagrada Gospodara tvoga bolja je i vječna.” (Ta-Ha, 131)

Od Ebu Rafia, Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, sluge, prenosi se da je rekao: “Neki je gost došao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, pa me on pozva i posla jednom jevreju koji je prodavao hranu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredi mi da mu kažem da mu Muhammed, Allahov poslanik, poručuje: ‘Došao nam je gost, a mi nemamo ničim da ga počastima, zato nam prodaj toliko i toliko brašna ili nam to pozajmi do početka redžepa.’ Jevrej će na to: ‘Niti ću mu prodati niti ću mu pozajmiti bez zaloga.’ Vratio sam se Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i obavijestio ga šta se zbilo. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na to reče: ‘Tako mi Allaha, ja sam, uistinu, povjerljiv i na nebesima i na zemlji, i da mi je prodao ili pozajmio, ja bih mu to dao. Odnesi mu moj oklop.’ Tim je povodom Uzvišeni, kao podršku i savjet da se strpi, Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, objavio ovaj ajet.”

(Hadis je slab. U nizu prenosilaca ovog hadisa nalazi se Musa ibn Ubejda koji je slab prenosilac.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: