Hadis 2

islam_moon_2-300x1502. HADIS
  • Veli Omer ibnul-Hattab: “Jednog dana sjedasmo mi kod Bozijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kad se pomoli prema nama covjek u sasvim bijelu odijelu, sasvim crne kose, ne vidi se na njemu trag putovanja i ne pozna ga niko od nas; dok sjede do Bozijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i prisloni svoja koljena uz njegova, a stavi svoje ruke na njegova stegna i rece: “Muhammede, izvijesti me sta je Islam.” Rece Boziji Poslanik: “Islam je da svjedocis da nema dugog boga osim Allaha i da je Muhammed boziji Poslanik; da obavljas molitvu (namaz), da dajes zekjat, da postis ramazan, i da hadzdz cinis kucu (Kabu), ako mognes do nje doci.” Onda rece onaj nepoznati covjek: “Istinu velis” Kaze Omer: “Mi mu se zacudismo, pita ga a onda mu veli: “Istinu govoris” (kao da zna). Iza toga rece taj covjek: “Izvijesti me sta je iman.” Rece Boziji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Iman je da vjerujes u Boga, Bozije meleke, u Sudnji zadnji dan, i sudbinu dobra i zla.” Veli nepoznati covjek “Istinu govoris. Izvijesti me sta je dobrocinstvo.” Rece Boziji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Dobrocinstvo je da robujes Bogu kao da Ga vidis, jer ako ti Njega ne vidis On tebe vidi.” “Istinu velis” – rece nepoznati covjek i rece: “Izvijesti me kada ce Zadnji cas (ovom svijetu).” Rece Boziji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Onaj koga pitas o Zadnjem casu nije mu vise o njemu poznato nego tebi koji pitas.” Rece nepoznati covjek: “Pa izvijesti me o predznacima Zadnjeg casa.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rece: “Predznaci Sudnjeg dana su da robinja rodi svoju gospodaricu i da vidis gole, bose, siromasne cobane da se nadmecu u gradnji zgrada.” Veli Omer: “Zatim ode nepoznati covjek, a nakon toga rece mi Boziji Poslanik: “Omere, znas li onoga sto me je zapitkivao?” Ja rekoh: “Bog i Boziji Poslanik najbolje znaju” Onda rece Boziji Poslanik: “Ovo je Dzibril, dosao vam je da vas poduci vasoj vjeri.” 
  •  PROPISI HADISA

UVOD

Ovaj hadis se ubraja u vjerodostojne (mutevatir) hadise, zato što se u njegovom rivajetu spominje osamdeset ashaba, od kojih su: Ebu- Hurejre, Omer, Ebu-Zer, Enes, Veinabas, Ve-Ibn-Omer, Ve-Ebu-Amir el Ešhari, r. a.

Ovim hadisom je svoje djelo „Hadis“  počeo poznati islamski učenjak Muslim Ibn Hadžadž. Kadi Ibn Ijjad o tumačenju ovog hadisa napisao je cijelo djelo. U ovom hadisu protumačeno je značenje islama, imana i ihsana i nešto o predznacima Sudnjeg dana.

Mustehab (poželjno ) je muškarcima nositi bijelu, namirisanu odjeću prilikom odlaska u džamiju ili prilikom prisustva na dersu. Veoma je važna pristojnost u halkama gdje se stiče znanje i respekt prema učenima.

ISLAM – u jezičkoj terminologiji podrazumijeva podređenost ( El-Inqijad) i pokornost Allahu Uzvišenom i zasniva se na pet glavnih temelja.

à Dokaz iz hadisa:“Islam je da svjedocis da nema dugog boga osim Allaha i da je Muhammed boziji Poslanik; da obavljas molitvu (namaz), da dajes zekjat, da postis ramazan, i da hadzdz cinis kucu (Kabu), ako mognes do nje doci.”

IMAN – čvrsto ubjeđenje u postojanje Uzvišenog Allaha s. w. t i da je On s. w. t -> koji nema sudruga ili ortaka, Stvoritelj svega postojanog.

  • Vjerovanje u postojanje meleka i da su oni Allahova časna stvorenja koja ne griješe i rade ono što im Uzvišeni Allah naredi. Allah ih je stvorio od svjetlosti, ne jedu, niti su opisani svojstvima ženstvenosti ili muškosti, niti se razmnožavaju. Njihov broj jedino zna Uzvišeni Allah s.w.t
  • Vjerovanjeu Objave koje je Uzvišeni Allah objavio i da ih je Uzvišeni Allah s. w. t propisao prije nego što su dospjele u ljudske ruke. Vjerovanje u sve poslanike i vjerovjesnike koje je kao uputu ljudima odabrao Uzvišeni Allah.
  • Vjerovanje da su vjerovjesnici i poslanici nepogrješivi.
  • Vjerovanje u Sudnji dan tj. da će toga dana Uzvišeni Allah oživjeti sve ljude iz njihovih kabura i izvršiti obračun za djela koja su činili i nagraditi ih ili kazniti.
  • Vjerovnje da sve što se dešava u ovome životu dešava se Allahovom voljom, bdijenjem, odredbom i mudrošću koju samo On s. w. t zna. DAKLE, ovo su temeljne postavke vjerovanja-imana. Onaj tko vjeruje u njih, bit će spašen, a onaj tko ne vjeruje od zalutalih je i propalih. O tome nam govori i kur’anski ajet iz sure An- Nisa:

„O vjernici, vjerujte u Allaha, i Poslanika Njegova, i u Knjigu koju On Svome Poslaniku objavljuje, i u Knjigu koju je objavio prije. A onaj ko ne bude vjerovao u Allaha, i u meleke Njegove, i u knjige Njegove, i u poslanike Njegove, i u onaj svijet – daleko je zalutao. „(4:136)

 

IHSAN- Iskrenost kao da vidiš Allaha u vremenu sprovođenja ibadeta, pa čak iako nisi u stanju, prisjeti se da te Allah s.w. t promatra i vidi i ZNA svako tvoje djelo, bilo ono malo ili veliko, javno ili tajno.

Sudnji dan i njegovi predznaci

 

Kada će nastupiti Sudnji dan nitko ne zna. Znanje o tome je Uzvišeni Allah zaržao samo za SEBE, to ne znaju niti džinni, niti meleki, niti poslanici i zbog toga Allahov poslanik s. a. v. s je rekao:

“Onaj koga pitas o Zadnjem casu nije mu vise o njemu poznato nego tebi koji pitas.”

Ali, ga je obavijestio o predznacima Sudnjeg dana: moralno kvarenje ljudi, iščeznuće njihovih moralnih osobina iz kojih nastaje neposlušnost djece prema roditeljima, koja im se obraćaju poput Vladara prema robu, ili primjerice kada na vlast stupe osobe koje ne zaslužuju da budu vođe i kada se imetak u rukama ljudi poveća i troši sa israfom (rasipnički), pretjerano građenje zgrada.

 

Pitanja i odgovori koje svaki učenik treba znati:

–          Odgojne mjere uspješnih jeste da čovjek pita o onome što ne zna, kako bi došao do ispravnog odgovora.

Predavanje održao u Udruženju Bošnjaka Vrijeme – Zeman: Mr. Jasmin Hadžikadunić

Share This: