O objavi nekih ajeta sure El-Isra (III dio)

678678676776“A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo.” (El-Isra, 59)

Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhu, da je rekao: “Stanovnici Meke zatražili su od Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da im učini da Safa bude od zlata i da ukloni brda pa da se bave zemljoradnjom. Allah, dželle ša’nuhu, u vezi s tim poruči Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Ako želiš sačekati, odabrat ćemo neke od njih i na pravi put ih uputiti, a ako želiš, možemo im dati ono što traže pa ako poslije toga ne budu vjerovali, bit će uništeni, kao što su bili uništeni narodi prije njih.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ‘Ne, ipak ću sačekati.’ Tada Uzvišeni objavi: ‘A da ne šaljemo čuda, zadržava nas samo to što drevni narodi nisu u njih povjerovali; Semudu smo kao vidljivo čudo kamilu dali, ali oni u nju nisu povjerovali. A čuda šaljemo samo da zastrašimo.'”

(Hadis je vjerodostojan. Veliki učenjak Muhammed Šakir smatra ga vjerodostojnim, a bilježe ga i Ahmed, 1/258, Ibn Džerir, 15/84, Nesai, 310, Hakim, 18, 2/362, i Bejheki u “Ed-Delailu”, 2/271.)

“… i drvo ukleto, u Kur’anu spomenuto, iskušenje su za ljude. Mi ih zastrašujemo, ali njima to samo povećava ionako veliko bezvjerstvo.” (El-Isra, 60)

Od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhu, prenosi se da je rekao: “Kada je Uzvišeni Allah spomenuo drvo zekkum u Kur’anu, narod u Meki bijaše zastrašen. Ebu Džehl tada reče: ‘Znate li šta je taj zekkum kojim vas Muhammed zastrašuje?’ Rekoše: ‘Ne, ne znamo: ‘To je’, reče on, ‘serid’ (zadrobljen hljeb u saftu ili čorbi, popara) s maslom, koji ćemo, ako nam Allah omogući, jesti.’ Nakon toga Uzvišeni objavi: ‘…i drvo ukleto, u Kur’anu spomenuto, iskušenje su za ljude. Mi ih zastrašujemo, ali njima to samo povećava ionako veliko bezvjerstvo.'”

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: