O objavi nekih ajeta sure El-Isra (IV dio)

4354353443“A oni su te toliko na zemlji uznemiravali da bi te iz nje istjerali, ali tada ni oni u njoj ne bi dugo poslije tebe ostali.” (El-Isra, 76)

Abdullah ibn Abbas, radijallahu anhu, rekao je: “Jevreji pozavidješe Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, na njegovu ugledu u Medini pa rekoše: ‘Poslanici su slati u Šam, pa ako si ti vjerovjesnik, onda se i ti naseli u Šam, a mi ćemo te, ako kreneš, prihvatiti i u tebe povjerovati.’ To mu je teško palo, jer mu je bilo mnogo stalo do toga da oni prihvate islam, pa on krenu iz Medine i kad pređe određenu dionicu, Uzvišeni objavi ovaj ajet.”

(Ibn Kesir u svom tefsiru kaže: “Neki smatraju da je ovaj ajet objavljen zbog jevreja koji su Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nagovarali da se preseli iz Medine u Šam, u kojem su se, dotada, pojavljivali poslanici, alejhi selam. Ovo je mišljenje slabo, 3/20.)

Abdurrahman ibn Ganem kaže: “Jevreji dođoše Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekoše: ‘Ako je istina da si ti Allahov vjerovjesnik, onda se naseli u Šam, jer je Šam mjesto okupljanja i proživljenja ljudi na Sudnjem danu i zemlja vjerovjesnika.’ Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, povjerova u ono što su kazali pa krenu u pohod na Tebuk, želeći tako dospjeti u Šam. A kad dođe u Tebuk, Uzvišeni objavi: ‘A oni su te toliko na zemlji uznemiravali da bi te iz nje istjerali, ali tada ni oni u njoj ne bi dugo poslije tebe ostali.'”

(Hadis je slab. Bilježe ga Ibn Ebu Hatim i Bejheki u “Ed-Delailu”, preko Šehra ibn Havšeba od Abdurrahmana ibn Ganema. Pogledaj “Lubabun-nukul”, str. 125. Ibn Kesir, 3/60, nakon što je naveo govor Abdurrahmana ibn Ganema prenesen na spomenuti način, kaže: “Ovaj niz prenosilaca ima mahanu, a najvjerovatnije je da ovaj hadis nije vjerodostojan, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije krenuo u pohod na Tebuk radi onoga što su jevreji rekli, već pokoravajući se riječima Uzvišenog Allaha: ‘O vjernici borite se protiv nevjernika koji su u blizini vašoj i neka oni osjete vašu strogost! I znajte da je Allah na strani čestitih.’ (Et-Tevba, 123) Uzvišeni kaže: ‘Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Poslanik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru – sve dok
ne daju glavarinu poslušno i smjerno.’ (Et-Tevba, 29)”)

Mudžahid ibn Džebr, Katade Es-Sedusi i Hassan El-Basri kažu: “Stanovnici Meke namjerili su istjerati Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, iz Meke, pa mu je Allah, dželle ša’nuhu, objavio ovaj ajet obavještavajući ga o njihovoj podloj namjeri i tako mu naredivši da izađe.”

(“Esbabu nuzulil-Kur’an”, str. 259.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: