Objavljivanje Kur’ana na sedam narječja

8968898798Arapi su govorili na više dijalekata koji su nastali na osnovu njihove prirode koja se razlikovala u glasovima, harfovima i njihovoj zvučnosti. Svako pleme je imalo svoju melodičnost u riječima koja se razlikovala od drugih plemena a Kurejšije su se izdizale iznad ostalih zbog svoje blizine Kabi, napajanja hadžija, brige oko Harema i nadzora trgovine.

Zbog toga se i jezik Kurejšija uzdizao iznad drugih dijalekata i nije čudo što je Kur’an objavljen na tom jeziku. Arapi su govorili različitim dijalektima i Allah objavljuje Kur’an čije različito učenje sadrži te dijalekte, time je olakšano učenje, pamćenje i razumijevanje Kur’ana.

Mnogobrojni su hadisi koji nam govore o objavi Kur’ana na sedam dijalekata, harfova. Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je rekao:

“Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Džibril mi je učio na jednom dijalektu, pa sam mu ponovio, tražio sam da poveća pa je povećao tako da je završio na sedam dijalekata.'”

(Hadis su zabilježili imami Buhari i Muslim)

Prenosi se od Omera ibn El-Hattaba, radijallahu anhu, da je rekao:

“Čuo sam Hišama ibn Hakima kako uči suru El-Furqan za života Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Slušao sam njegovo učenje a učio je na dijalektima koje ja nisam čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Jedva sam ga pratio u namazu, sačekao sam ga dok preda selam, zatim sam ga povukao za košulju i upitao: ‘Ko te poučio ovim surama?’ Rekao je: ‘Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.’ Rekao sam mu: ‘Lažeš!’ – a zatim sam ga doveo do Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Rekao sam: ‘O Allahov Poslaniče čuo sam ovoga kako uči suru El-Furqan na dijalektima kojima me ti nisi poučio, a ti si me poučio suri El-Furqan.’ Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Pusti ga Omere a ti Hišame uči!’ On je proučio na onom dijalektu kojeg sam čuo da uči pa je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ovako je objavljeno.’ Zatim je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: ‘Uči o Omere!’ Učio sam suru na način kojem me je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, poučio i reče mi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Ovako je objavljeno!’ A zatim je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘Ovaj Kur’an je objavljen na sedam dijalekata i učite ono što je lahko od njega!'”

(Hadis su zabilježili imami Buhari, Muslim i drugi)

Izvor: “Skraćeni prikaz nauke o Kur’anu”

Autor: Menna El-Kattan

Share This: