Svakodnevno ustaljeno učenje je bolje od isprekidanog

65464564645456998812121Čovjeku se teško navići na neku obavezu. A hifz – učenje napamet je jedna od stvari koje ne leže duši. Veliki broj učenika ne želi da se opredijeli za smjerove u kojima ima mnogo da se uči napamet. Međutim, moramo shvatiti da se nakon nekog vremena mozak navikava na učenje napamet i to mu postaje drago.

Zuhri je kazao: “U istinu čovjek počinje sa učenjem dok mu je srce poput tjesnaca (klanca). Ubrzo zatim, ono postaje široka rijeka koja guta sve što se stavi u nju.”

Drugim riječima, čovjeku je na početku učenja memorija tijesna, nesklona učenju. Kada se navikne na učenje, čitanje i rad, njeni horizonti se šire. Pamćenje postaje prirodna
stvar, i tako taj čovjek guta gradivo kao što rijeka guta sve pred sobom.

Ebu Semh Et-Ta’i kaže: “Slušao sam svoje amidže na jednom sijelu kako recitiraju poeziju. Kada ih zamolim da ponove, oni me prekore i naruže. – Kako možeš da nešto čuješ i da ga ne zapamtiš!? – kažu mi. Na početku mi je učenje vrlo teško išlo. Kasnije sam se navikao na to, tako da sam naučio Ru’betovu kasidu za jednu noć. Ta kasida ima skoro dvjesto stihova.”

Zato, brate moj, treba da odrediš jedan dio dana za učenje, pa ma koliko to bilo kratko. Jer, uzastopne kapi vode prave rupu na stijeni.

Ebul-Hilal El-‘Askeri je rekao: “Ahmed ibn Furat ni jedan dan nije propuštao da ne nauči nešto, pa makar to bilo sitno.” Neko je rekao: “Petkom ujutru bih dolazio kod šejha iako toga dana nema predavanja, da se moja navika dolaženja ne bi prekinula.”

Organizuj svoje učenje:

- Tako što ćeš dan ili dva u sedmici apstinirati od učenja. To osvježava memoriju i pomaže joj da kvalitetno pamti, uz Allahovu pomoć.

lbnul-Dževzi je rekao: “Neka se čovjek odmori od učenja dan ili dva u sedmici, kao što se zgrada ostavi da miruje da bi se učvrstila.”

- Tako što ćeš sebi odrediti jedan dio koji ćeš učiti u određenom periodu. Nakon toga ćeš se odmarati par dana, a zatim ponovo vratiti tome što si učio. Preporučuje se da ovo bude po dogovoru sa učiteljem i pod njegovim nadzorom, a ne prema sopstvenim prohtjevima i nahođenju.

Hatib El-Bagdadi je rekao: “Postavi sebi jedan zadatak. Kada ga ostvariš, napravi pauzu u učenju od par dana. To će postati poput zgrade. Onaj ko želi da mu gradnja bude čvrsta, neka izgradi nekoliko lakata, zatim neka sačeka neko vrijeme, i opet nastavi dalje. A kada bi cijelu zgradu ozidao za dan, ona ne bi bila čvrsta i možda bi se sutradan srušila. Isto tako i onaj koji uči treba da sebi odredi mjesto gdje će stati i sačekati da se materija “slegne” u memoriji. Nakon toga, nastaviće kada mu se pojavi želja za učenjem. U suprotnom, neka ne ide dalje.”

- Tako što nećeš učiti kada ti je dosadno i mrsko. Naprotiv! Kada osjetiš dosadu, treba da napustiš učenje i pređeš na ono što će te oraspoložiti. Priušti sebi malo odmora i dopuštenog zadovoljstva. Pročitaj neku priču, zanimljivost ili poeziju. U tome ima korisnih mudrosti. Možda će ti baš to odagnati dosadu.

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: