Lagano i tiho učenje je bolje od brzog i stihijskog

Holy QuranZjenica oka ima vrlo važnu ulogu u procesu učenja. To će nam biti jasnije ako je uporedimo sa sočivom kamere. Snimatelj pomijera kameru sporo po prizorima koje želi snimiti i pazi da mu ruka bude mirna da bi snimio svaki zanimljiv detalj. Isto tako treba postupati i onaj ko želi da nauči stranicu iz Kur’ana.

Prvi put treba polahko pročitati prvi ajet i pažljivo ga fiksirati pogledom. Zatim se jezikom tiho ponavlja da bi ostao u pamćenju. Što je učenje laganije i mirnije, rezultat će kasnije biti bolji. A onaj ko pogledom nabrzinu prelazi između ajeta i na bilo koji način želi da završi zadaću za taj dan, i koji “prelijeće” sa početka na kraj stranice da bi tu i tamo naučio pokoju riječi ili red, to što je naučio bit će nestabilno.

Ubrzo će nestati i morat će se ponovo učiti iznova. Često smo se sretali sa slučajevima u halkama hifza da se učeniku odredi da nauči neku stranicu… Nakon nekoliko minuta taj učenik dođe i misli da ju je zapamtio. Možda će je i proučiti bez greške, ali dužnost učitelja je da ima u vidu vrijeme koje je učenik proveo u učenju te stranice.

Ne treba tolerisati brzinsko učenje napamet sa određenim brojem grešaka, iz želje da se učeniku olakša. Iskustvo me je naučilo da su ajeti koje čovjek nauči uz veliku koncentraciju, polahko i tiho, i koje više puta ponavlja i tek tada ih smatra naučenim – da su ti ajeti daleko čvršći od ostalih. l sami hafizi osjećaju da neke sure bolje znaju od drugih. A to je samo zato što su u njih uložili veliki trud, zasnovan na oprobanim metodama učenja.

Hatib EI-Bagdadi je rekao: “Onaj ko želi da uči treba da pravi sigurne korake i da ne guta krupne zalogaje. Treba da polagano napreduje, onoliko koliko mu memorija može primiti i um shvatiti.”

Uzvišeni kaže:

“Oni koji ne vjeruju govore: ‘Trebalo je da mu Kur’an bude objavljen čitav, i to odjednom.’ A tako se objavljuje da bismo srce tvoje učvstili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.”

(El-Furkan, 32)

Izvor: “Kako ćeš naučiti Kur’ani Kerim”

Autor: Dr. Jahja ibn Abdurrezzak El-Gavsani

Share This: