O objavi nekih ajeta sure Es-Saff

546654645645“Allaha hvali ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!” (Es-Saff, 1)

Od Abdullaha ibn Selama prenosi se da je rekao: “Grupa nas ashaba Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, sjedili smo i jedni druge podsjećali na dobro govoreći: ‘Da znamo koje je djelo najdraže Allahu, to bismo i radili.’ Nakon toga Allah, dželle ša’nuhu, objavi: ‘Allaha hvali ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, On je Silni i Mudri!’, do kraja sure, koju nam Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i prouči.”

(Ovo predanje ima nedostatak u nizu prenosilaca. Međutim, vjerodostojnu verziju bilježe Hakim, 2/69 i Tirmizi, 5/385.)

“O vjernici, zašto jedno govorite, a drugo radite?” (Es-Saff, 2)

Komentatori Kur’ana kažu: “Muslimani su govorili: ‘Da znamo koje je djelo najdraže Allahu, mi bismo žrtvovali i imetke i živote svoje.’ Allah, dželle ša’nuhu, povodom tih riječi spustio je ajet u kome ih je uputio na Njemu najdraže djelo: ‘Allah voli one koji se na Njegovu putu bore u redovima kao da su bedem čvrsti.’ (Es-Saff, 4) Na dan Uhuda zbog tih su riječi bili stavljeni na kušnju pa su pobjegli s bojišta. Tim je povodom Allah, dželle ša’nuhu, objavio: ‘O vjernici, zašto jedno govorite, a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kad govorite riječi koje djela ne prate!’ (Es-Saff, 2-3)”

(Niz je prenosilaca ovog hadisa prekinut. Bilježi ga Ibn Džerir, 28/55 s nizom prenosilaca od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhu.)

Izvor: “Povodi objave Kur’ana”

Autor: Ebu Hassan Ali En-Nejsaburi

Share This: